Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties






















































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen












































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Quinta da Muradella

Toon onze 18 wijnen

Appellaties Quinta da Muradella

Geschiedenis Quinta da Muradella

José Luis Mateo is de man achter een van de kleinste wijndomeinen in onze portfolio. Maar wat hij doet, behoort wel tot de absolute top van Spanje. Alles begon bijna per ongeluk. Zijn broer bezit een bar in Verín, de belangrijkste stad van de appellatie Monterrei, en wou een goedkope wijn van de regio om die daar te kunnen schenken. José Luis begon eraan en maakte een soort van clarete, een lichte rode wijn. Hij kreeg echter de smaak te pakken en wilde meer!

In 1991 is hij dan met zijn familie dit project Quinta da Muradella opgestart. De filosofie was om oude, bijna verdwenen druivensoorten uit de regio terug hun plaats te geven en te recupereren. Vele oude wijngaarden in de streek werden verlaten omdat de druivenproductie niets meer opbracht. Stuk voor stuk begon José Luis aan de restauratie van zulke wijngaarden, altijd met toepassing van biologische (al zijn wijnen hebben een gecertificeerd biolabel) of biodynamische principes.

In 2000 leert hij Raúl Pérez kennen, duivel-doet-al in de Spaanse wijnwereld, die hem nog beter op weg zet. Samen gaan ze op zoek naar spectaculaire wijngaarden op moeilijk bereikbare plaatsen die vaak onbewerkt blijven liggen. Het project van A Trabe, een van Spanjes grootste witte en rode wijnen, krijgt vorm.

De wijnen van Quinta da Muradella zijn het begin van een nieuw hoofdstuk voor Spanje: de Atlantische invloeden zorgen voor een extra dimensie in de rode wijnen, voordien onbestaande.

Varieteiten

José Luis controleert vandaag ongeveer 24 ha, verdeeld over 34 verschillende percelen en verspreid over de vier punten van deze kleine appellatie. Hiervan heeft hij 14 ha in eigendom. Er zijn heel wat kleine percelen met vieilles vignes (A Trabe, Finca Notario ...) en daarnaast heeft hij zelf nieuwe wijngaarden aangeplant, telkens met klonen van oude stokken die hij zelf genomen heeft uit zijn eigen wijngaarden. Van vele druivensoorten produceert hij als enige wijn.

In wit zijn dit de volgende cépages: Doña blanca (de voornaamste), Treixadura (ook gekend uit Ribeiro), Verdello (een Galicische variante van de Verdejo uit Rueda), Monstruosa de Monterrei (zo genoemd omdat de druiven monsterachtig groot zijn), Bastardo rubio, Torrontés, Caíño blanco, Albariño.

In rood is de verscheidenheid nog groter: Bastardo (Merenzao in Portugal en volgens sommigen familie van de Baboso in Tenerife), Mencía, Caíño redondo, Caíño longo, Zamarrica, Brancellao (in de streek ook wel Albarello genoemd), Sousón, Arauxa (de lokale variant van Tempranillo), Serodio, Verdello tinto, Tintorera, Touriga Nacional, Prieto Picudo en Syrah.

Terroir

Het hele gebied van Monterrei wordt beheerst van noord naar zuid door de Támega, een bijrivier van de Duero. Elke kant van de vallei wordt gevormd door twee moederrotsen die fundamenteel verschillend zijn: de linkerkant bevat voornamelijk graniet gevormd in het ordovicium (488 – 443 miljoen jaar geleden). Aan de rechterkant zien we hoofdzakelijk leisteen, gevormd in dezelfde periode, met aanwezigheid van ijzer, wolfram en tin.

De verschillende percelen zijn verdeeld over de verschillende bodems van de regio (hoogtes van 360 tot 900 m):

Noord-west: overgang graniet naar ijzerhoudende schist met alluviaal materiaal (percelen Gorvia en Finca el Notario).

Zuid-west: pure granietbodems met een toplaag van zanderige texturen. (percelen Oimbra)

Zuid-oost: (percelen Quinta da Muradella, 11,6 ha) op de kruising tussen twee lagen die hier naar de oppervlakte komen: ijzerhoudende leisteen in de hoogste zone en bodems met kleideeltjes gevormd door erosie van de hoger gelegen bodems, wat lager tot beneden zanderige bodems van granietrjke oorsprong of gemengd met kleideeltjes.

A Trabe ligt buiten de beschreven zones, in de bergen van Vilardevós (870 m), op een ontsluiting van leisteenbodems in sterke graad van erosie. Op deze kleine wijngaard (1,2 ha) vinden we wijnstokken van ouder dan 100 jaar, met een mengeling van vele cépages.

Monterrei bezit een klimaat tussen continentaal en Atlantisch. Tot midden mei is het risico op late vorst zeer hoog.

Vinificatie

Manuele oogst. Enkel autochtone gisten.

Naargelang de cuvée of het terroir wordt er op een andere manier gevinifieerd, telkens met zo weinig mogelijk manipulatie. Lange maceraties en gistingen op eiken vaten van 500 en 1500 liter.

Daarna élevage in functie van de wijn.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.