Omschrijving Bodegas Artevino (Orben)
Nieuwe stijl Rioja, gemaakt van oude wijnstokken in het hart van Rioja Alavesa. Een persoonlijk project van de jonge en ambitieuze Lalo Anton.
Geschiedenis Bodegas Artevino (Orben)
Orben is een nieuw project van de familie Anton. Gonzalo Anton is afkomstig uit de restaurantwereld (zijn vader heeft het sterrenrestaurant Zaldiaran in Vitoria, Baskenland). Bovendien organiseren zij jaarlijks een gastronomisch congres waar de beste chefs van de wereld zich van hun beste kant laten zien. Hun eerste project in Rioja Alavesa was in Villabuena de Alava met het domein Izadi. Vervolgens waagden ze zich buiten hun regio en kochten ze het mooie Finca Villacreces in Quintanillo de Onésimo aan, in Ribera del Duero. Hun laatste project is dit topdomein, gelegen tegen de flanken van de Sierra Cantabria in Laguardia (Rioja Alavesa), en het kleine Vetus-project in Toro.
In dit hooggelegen gebied maken ze een selectie van oude wijnstokken Tempranillo. De bodega, waar nog steeds aan gebouwd wordt, is een spectaculair modern gebouw tegen de flanken van de Sierra Cantabria, bijna volledig ondergronds en met een fabuleus zicht op de vallei van de Ebro.
De ambities met dit domein zijn hoog: op een moderne manier, maar met respect voor de traditie, de essentie van Tempranillo bottelen.
Varieteiten
De hoofdzaak is natuurlijk Tempranillo. Hiervan hebben ze een goede 28,5 ha, verdeeld over de vele perceeltjes. In totaal 74 microperceeltjes van telkens ongeveer 0,4 ha. Vervolgens hebben ze iets meer dan 1ha oude wijnstokken Graciano. De producties zijn zeer beperkt; al de wijnstokken zijn tussen 65 en 55 jaar oud en staan 'en gobelet' aangeplant.
Orben wil vooral een perfecte expressie van het fruit van de Tempranillo zijn.
Terroir
De bodem is een kalk-kleibodem met veel keien: bodems die op deze plaats stress creëren door het weinig aanwezig organisch materiaal, wat voor kleinere rendementen en een betere kwaliteit zorgt.
Het klimaat is continentaal en mediterraan, dankzij de Sierra Cantabria die de koude winden van de Atlantische Oceaan tegenhoudt. De zomers zijn warm en droog, de winters koud. De pluviometrie ligt rond de 500 liter per jaar.
Vinificatie
Koude maceratie. Gisting op inox cuves. Daarna malolactische gisting op barriques. Elevage van ongeveer 12 maanden op Franse eik.