Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën







Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties













Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


























Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




































Selecteer één of meerdere druiven
" OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Bodegas Bentomiz

Omschrijving Bodegas Bentomiz

Kleine 'boutique winery' die de absolute top maakt van de appellatie. Clara en André willen enkel de beste druiven van steile hellingen in hun bergachtige appellatie. Fantastische zoete wijnen, maar ook wit en rood zijn van topniveau.

Geschiedenis Bodegas Bentomiz

Clara Verheij en André Both zijn een Nederlands koppel dat sinds 1995 naar Spanje is verhuisd. Ze restaureerden een vervallen schaapherdershutje in het bergachtige binnenland van Málaga. Clara begon een talenschool en André startte zijn eigen bouwbedrijf. Op hun lapje grond lag echter ook een stuk wijngaard waar een deel Moscatel de Alejandría op stond aangeplant. Ze besloten dan ook om zelf wijn te gaan maken. Eerst heel primitief en zonder enige kennis, maar al gauw had de wijnmicrobe hen te pakken en besloten ze het professioneler te gaan aanpakken. Er werden serieuze investeringen gedaan en een oenoloog aangetrokken om het geheel in goede banen te leiden. Er werd radicaal gekozen om modern gevinifieerde Moscatel te maken. Hun wijnen heten Ariyanas, wat welriekend of aromatisch betekent. De naam komt van een oud Moors dorpje in de heuvels van de Axarquía-streek. De naam van het domein – Bentomiz – komt van de bergtop tegenover de wijngaarden. Hun droge witte wijn is hét schoolvoorbeeld van een droge Moscatel. De zoete wijnen hebben een mooi delicaat parfum met veel complexiteit, zowel de 'naturalmente dulce' als de Terruño Pizarroso. Deze laatste heeft een beperkte houtlagering gehad. Zonder twijfel de toekomst van deze historische appellatie. Ook in rood zijn ze intussen zeer goed bezig: de vergeten druivensoort Romé werd gerecupereerd tot een bijzonder elegante rode wijn.

Varieteiten

De hoofdzaak, en waar het allemaal mee begon, is Moscatel de Alejandría. De eigen wijngaarden rond het domein beslaan ongeveer 1,5 ha. Daarnaast controleren ze nog 24 ha Moscatel-wijngaarden in de omgeving. Vroeger werd deze Moscatel via oxidatieve élevage opgevoed. Hier heeft hij echter veel fraîcheur. De Moscatel de Alejandría is wijdverspreid in het wijngebied van Málaga. Deze variëteit heeft grote druiven, die ook gebruikt worden als tafeldruiven of om verder te verwerken als rozijnen. Dit in tegenstelling tot de andere bekende Moscatel, de Moscatel a grano menudo of Muscat à petits grains die kleine druifjes heeft; beide worden vaak in assemblages gebruikt.

Sinds 2006 maken ze ook een rode wijn op basis van de vergeten druivensoort Romé, in assemblage met Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, afwisselend met Tempranillo. Van de wijngaard met Romé hebben ze ongeveer 6 ha. Het is een druivensoort die vooral goed gedijt in bergland, mooie tannines en een goede aciditeit geeft.

Zowel de Moscatel de Alejandría als de Romé die ze gebruiken is tussen 80 en 100 jaar oud.

Terroir

De bodem in de Axarquía is bruine leisteen; vandaar ook de mooie mineraliteit in de wijnen. De wijngaarden liggen tussen 450 en 900 m hoog, steeds met zicht op de Middellandse Zee.

De hoogte en de nabijheid van de zee geven een frisse bries in de zomer, waardoor het niet te warm wordt. Alle stokken staan 'en gobelet', laag bij de grond, vaak in kuilen om zoveel mogelijk regenwater op te vangen. Er wordt immers niet geïrrigeerd.

Vinificatie

De zoete wijnen zijn allemaal 'naturalmente dulce', dus onversterkt; ze hebben uitsluitend hun natuurlijke suikers en alcohol. Om de concentratie van de suiker te bereiken worden de druiven op 'paseros' te drogen gelegd in de zon, gemiddeld zo’n 5 dagen.

De Ariyanas seco (droge Moscatel) rust ongeveer 5 maanden op zijn gistcellen met bâtonnage om meer volume en smaak te geven.

De rode Ariyanas Tinto krijgt een beperkte houtlagering van 6 maanden. Een gedeelte van de druiven krijgt geen élevage om de fruitigheid te bewaren.

Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen
Bodegas Bentomiz - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.