Omschrijving Buil i Giné
Xavi Buil heeft als jongeman zijn streek, de Priorat, zien evolueren. Vandaag is hij een van de pioniers van wijnen in Priorat met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding. Zijn Giné Giné is het meest pure voorbeeld van een jonge Prioratwijn.
Geschiedenis Buil i Giné
Aangestoken door de 'founding fathers' van de revival van Priorat, het project Costers del Siurana, begon Xavi Buil als jonge snaak reeds wijn te maken. We spreken over 1996 toen het plan bij hem rijpte en hij een samenwerking aanging met de coöperatie van Gratallops. 1997 was zijn eerste millésime die in 1998 op de markt kwam.
Wijnmaken zat in de familie: zowel zijn grootvader als overgrootvader hadden wijngaarden en maakten wijn in hun tijd, zoals vele toenmalige families in deze regio. Xavi's grootvader is zelfs twee keer voorzitter geweest van de coöperatie van Falset.
Van in het begin had hij een duidelijke filosofie: lekkere wijnen maken van de autochtone druivensoorten Garnatxa en Carinyena die toegankelijk zijn en dus in het bereik liggen van een breed publiek. Xavi heeft nooit natte dromen gehad om de beste wijn van de regio te maken. Zulke wijnen waren er immers al. Zijn ambitie is altijd geweest om lekkere wijnen te maken, zonder pretentie en met een verbluffende prijs-kwaliteithouding. Hier worden vooral complexloze drinkwijnen gemaakt met respect voor de traditie en de regio.
Xavi heeft intussen een schitterende bodega gebouwd op de weg van Gratallops naar La Vilella Baixa. Hij heeft zich daarvoor geassocieerd met Avelino Vegas uit Rueda, waardoor hij ook en met dezelfde filosofie wijnen uit die streek kan aanbieden. Zijn vrouw Anna doet intussen hetzelfde met typische voedingsproducten. Zij heeft met Priorat Natur de artisanale voeding uit Priorat terug op de kaart gezet. Ze maken zelfs een zeer mooie artisanale vermouth volgens een oud recept uit Priorat.
Varieteiten
Van in het begin wordt de Giné Giné (de wijn draagt de twee familienamen van zijn grootvader uit eerbetoon) gemaakt van de typische druivensoorten uit Priorat: Carinyena en Garnatxa. Intussen bestaan er ook aanplantingen van andere druivensoorten voor witte wijnen en rosé.
In totaal heeft het domein 24 ha wijngaard in eigendom en 23 ha onder controle. Daarnaast wordt er samengewerkt met wijnboeren voor een kleine 20 ha.
Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met de volgende druivenrassen: Carinyena (13,5 ha), Garnatxa (11,5 ha), Garnatxa Blanca (2 ha), Macabeu (1 ha), Merlot (6 ha), Cabernet Sauvignon (8 ha), Syrah (4 ha) en Viognier (1,5 ha).
Voor de wijngaard wordt de traditionele viticultuur gebruikt, zoals zijn grootvader het deed, d.w.z. zonder chemische systeemproducten, tenzij in zeer moeilijke wijnjaren. Tot nu toe gebeurde dat enkel in 1999 en 2002.
Terroir
De wijngaarden zijn in Gratallops gelegen, dat is het centrum van de appellatie. Hier zijn alle gronden 100 procent llicorella, de zo typische leisteen uit de periode van het kwartair (pleistoceen: 1,8 miljoen - 10.000 jaar geleden).
Bijna al de wijngaarden hebben een westelijke of een noordelijke oriëntatie. Dat is belangrijk voor twee redenen: 1. de oriëntatie van de lamellen van de leisteen sparen de gronden van erosie en 2. een noord-westoriëntatie zorgt voor een directe expositie aan de 'seré'. Deze wind, die van het binnenland komt, is zeer droog en beschermt de planten tegen schimmels. In combinatie met de 'garbinada', de wind die van de Middellandse Zee komt, en frisser en vochtiger is, krijgen we een excellente rijping en een beter evenwicht in de wijngaard.
Vinificatie
Xavi hecht veel belang aan de kennis van hun wijngaarden. Het gedurende jaren opvolgen van dezelfde wijngaarden, hetzij in eigendom of in huur, zorgt ervoor dat ze de wijn bij manier van spreken in de wijngaard kunnen maken. De nuances en het zoeken naar de optimale rijpheid kan pas na vele jaren ervaring in de wijngaard.
De vinificatie gebeurt traditioneel met temperatuurcontrole. Elk perceel wordt apart gevinifieerd. Voor de élevage worden meer en meer barriques van 300 en 500 liter gebruikt.