Omschrijving Marqués de Valdueza
Het kroonjuweel van de familie Alvarez de Toledo, dichtbij Mérida.
Geschiedenis Marqués de Valdueza
Begin jaren 2000 werd het prachtige domein Perales de Valdueza, net boven Mérida, volledig vernieuwd door de familie Alvarez de Toledo. De familie heeft dit domein al in eigendom sinds 1624. Het domein is een paar duizend hectare groot, waarvan 40 ha zijn aangeplant met wijngaarden.
De geschiedenis ervan gaat ver terug. De familie Alvarez de Toledo is een van Spanjes meest bekende families en de eerste sporen ervan zijn te vinden rond het jaar 1085. De familie was een van de grootste grootgrondbezitters ten tijde van Fernando en Isabel (1474-1504) en kregen de titel van Hertog van Alva en Markies van Valdueza. Vooral de eerste kennen wij in onze lage landen maar al te goed ... In zowat alle historische gebeurtenissen in de westerse wereld van de laatste 500 jaar is er wel een Alvarez de Toledo betrokken.
De huidige marqués de Valdueza heeft het landgoed terug in ere hersteld. Zoon Fadrique werd teruggeroepen van zijn job in Londen om het familielandgoed opnieuw op topniveau te brengen en te runnen. Het eerste en belangrijkste wat diende te gebeuren was de renovatie van de olijfgaard. De wijngaard werd herplant tussen 2002 en 2003. De eerste wijn, Marqués de Valdueza Etiqueta Azul (blauw) 2006, kwam op de markt in 2008. Sindsdien zijn er nog twee andere wijnen gevolgd: de Marqués de Valdueza Etiqueta Roja en de Valdueza (basiswijn).
Varieteiten
De druivensoorten die aangeplant werden zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah, druiven die we zeer goed kennen maar die hier een iets andere expressie krijgen dan we gewend zijn. De Merlot geeft hier eenvoudige en fruitige wijnen met zachte tannines. De Cabernet biedt mooie aroma’s van lavendel en violet en sommige wijnpercelen bieden kruidige aroma’s. Al deze cépages bezitten hier een mooie aciditeit en stevige tannines. De Syrah geeft sappige, frisse wijnen met veel fruit, fluwelige tannines en een goede aciditeit.
Van de 40 ha die aangeplant zijn, wordt er slechts 18 ha gebruikt voor de eigen wijnen. Merlot beslaat 16 ha, Cabernet Sauvignon 12 ha en Syrah eveneens 12 ha.
Terroir
De ondergrond is kalkachtig, met kalk die hier en daar op een heuvel naar boven komt. Bovenop deze kalklaag vinden we klei, zand en keiachtige bodems (alluviale afzetting van de Guadiana-rivier die slechts op 1,5 km hier vandaan stroomt). Bijgevolg kunnen we drie bodemtypes onderscheiden: klei-kalkachtig, zanderig-kalkachtig en keiig-kalkachtig, met alle mogelijke combinaties daartussen. In het algemeen bevatten de bodems zeer weinig organisch materiaal.
Het domein ligt op een hoogte van 235 tot 355 m en heeft zachte hellingen en glooiingen. Al de aanplantingen zijn geplant van noord naar zuid. Al de wijngaarden staan in rijen met slechts een densiteit van 2650 stokken per ha.
Het klimaat is continentaal-mediterraan met zeer weinig regen en zeer warme zomers (gemiddelde temperatuur ’s zomers 30,5°C).
Vinificatie
De oogst gebeurt manueel. Koude maceratie gedurende 15 à 30 uur. Alle druiven passeren de selectietafel, waarna de druiven zo min mogelijk gemanipuleerd worden zodat ze in perfecte condities kunnen gisten.
De élevage vindt plaats op barriques van 225, 400 en 500 liter. Sommige loten krijgen hun élevage op inox cuves. Deze worden in de coupage erna afgewisseld met de wijnen die op hout hebben gelegen.