Omschrijving Bodegas La Horra (Roda)
Een nieuwe topper in Ribera del Duero. Een klein project met oude wijnstokken van het bekende Roda in Rioja. Dezelfde kwaliteit en standaards als in Rioja worden er gehanteerd.
Geschiedenis Bodegas La Horra (Roda)
Sinds geruime tijd broedde de equipe van het topdomein Roda op een nieuw project. Zou het mogelijk zijn om het succes in Rioja, behaald na jaren hard werk en onderzoek naar Tempranillo, te herhalen in Ribera del Duero? Ook Ribera del Duero is een regio die als bakermat geldt van de Tempranillo of Tinto Fino, doch zeer verschillend dan die van in Rioja.
Na prospectie te hebben gedaan in verschillende zones werd er wel degelijk beslist om naar de belangrijkste regio te gaan na Rioja: Ribera del Duero. Agustín Santolaya en zijn technisch team zochten enkele jaren naar de beste wijngaarden en de beste omstandigheden. Ze begonnen zeer klein, net als in Rioja destijds.
Uiteindelijk werd er definitief gekozen voor de regio rond het dorpje La Horra en werd ook die naam gegeven aan het domein. Ook hier werd er enkel voor oude wijnstokken gekozen en werd er beslist om twee wijnen te maken: Corimbo en Corimbo I, net zoals bij Roda.
Dit is nog een vrij jong project, maar een dat volgens ons ook in Ribera Del Duero hoge ogen zal gooien. Ook hier worden immers de standaards van Roda gevolgd, en deze zijn steeds de allerhoogste, in welke regio ze ook werken.
De naam van de wijnen ‘Corimbo’ is genoemd naar de samengestelde bloemvorm waarbij vele kleine bloemen samen een soort parapluvorm aannemen.
Varieteiten
Hier wordt slechts met één druivensoort gewerkt en dat is de Tinto Fino, of de Tempranillo uit Ribera del Duero. Deze verschilt echter grondig van die in Rioja en is beter bestand tegen extreme klimatologische omstandigheden.
Terroir
La Horra is een van de hoogst gelegen dorpen, niet in de vallei van de Duero, doch in de provincie Burgos, maar noordelijker. Ook de wijngaarden van Pingus zijn hier gelegen. De wijngaarden waarmee gewerkt wordt zijn vrij verschillend, met één constante: de arme bodems. Vaak zanderig, hier en daar met klei-invloeden en vaak kalklagen aan de bovenkant.
Het klimaat is continentaal en ruw, met grote verschillen tussen dag en nacht en tussen winter en zomer. De Duero is hier niet om het ruwe klimaat te verzachten. De hoogteligging situeert zich tussen 600 en 850 m.
Vinificatie
Net zoals bij Roda wordt er enkel gewerkt met oude wijnstokken: voor de Corimbo met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar en voor de Corimbo I hoofdzakelijk met stokken vanaf 30 jaar oud. De druiven worden vergist in grote eikenhouten foeders, waarna ze hun malolactische gisting krijgen op kleine vaten van 225 liter. Vervolgens krijgt de Corimbo een élevage van 12 à 14 maanden en de Corimbo I een van 16 à 20 maanden.