Omschrijving Celler Nin Ortiz
Een van onze kleinste domeinen in Priorat. Ester Nin is de oenologe van Clos Erasmus en heeft daarnaast haar eigen domein samen met haar man Carles. Zeer zuivere en elegante Priorat-wijnen met zeer weinig sulfiet zijn het resultaat.
Geschiedenis Celler Nin Ortiz
Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en een (geleende) bodega in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max.
Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops (hier ligt ook de bodega die ze mag gebruiken om haar wijnen te vinifiëren) en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès. In al haar projecten kiest zij voor biodynamie.
In 2004 kocht ze en klein perceel met iets meer dan 1 ha wijngaard, Mas d’en Caçador: een steile helling, hoog gelegen boven de weg van Porrera naar Torroja. 2004 was meteen ook de eerste oogst van haar eigen wijn (amper 1 barrique), de Nit de Nin, die dadelijk een cultstatus en monsterscores kreeg. Wij hadden van in het begin onze 60 jaarlijkse flessen, maar hebben dit domein, door de beperkt beschikbare hoeveelheden, nooit in onze catalogus vermeld. Sedert enkele jaren hebben ze echter de hand kunnen leggen op meer vieilles vignes Garnatxa en Carinyena in Porrera en hebben ze zelf op steile hellingen ook wat wijnstokken aangeplant. Het moment ook om een tweede wijn te maken, de Planetes de Nin. Nog steeds zeer beperkt, maar toch al voldoende om in onze catalogus te vermelden.
Varieteiten
Enkel Garnatxa en Carinyena. Voor de Nit de Nin is dat 60% Garnatxa Peluda en voor de Planetes 70% Garnatxa País. De Garnatxa Peluda staat vermengd met oude Carinyena op steile hellingen (costers) aangeplant. De wijngaarden van de Planetes (5 ha) bestaan uit 4 ha Garnatxa op terrassen en 1ha Carinyena op een steile helling. De nieuwe stokken die aangeplant zijn, zijn klonen die ze zelf genomen hebben van oude Carinyena.
Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt met de hulp van twee muilezels.
Terroir
Pure llicorella verspreid over:
Mas d’en Caçador, drie kleine wijngaarden op steile hellingen (costers), met oriëntatie noord-oost, noord-west, tussen 400 en 650 m hoogte. Dit is een van de hoogst gelegen wijngaarden van Priorat, te zien vanop de weg tussen Porrera en Torroja.
Planetes: llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.
Het klimaat is mediterraan maar met een effect van de garbí of zeewind die in de namiddag waait en de wijngaarden verkoeling brengt.
Vinificatie
Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt en met een absoluut minimum aan zwavel. Een uitermate doorgedreven selectie, waarbij al de overrijpe druiven worden verwijderd, zorgt voor elegante en mineralige wijnen. Één pigeage per dag, manueel en zacht. Daarna 18 maanden élevage op Franse eikenhouten vaten, 1/3 nieuw.
De Planetes wordt op dezelfde manier geselecteerd. De gisting en élevage gedurende 12 à 14 maanden vindt plaats op conische foeders van Franse eik van 3000 liter en gedeeltelijk op barriques van de Nit de Nin van het jaar daarvoor.