Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën







Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties













Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen



























Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven







































Selecteer één of meerdere druiven
" OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Vega Sicilia

Toon onze 67 wijnen

Appellaties Vega Sicilia

Omschrijving Vega Sicilia

Het meest beroemde wijndomein van Spanje.

Geschiedenis Vega Sicilia

Dit domein werd gesticht door Eloy Lecanda in 1864. Doorheen heel zijn geschiedenis heeft het domein toebehoord aan diverse families, doch heeft het steeds zijn uniciteit en klasse bewaard.

Alles begon in 1848 toen Don Toribio Lecanda, een Bask, Marqués de Valbuena uit financiële moeilijkheden hielp door een domein van 2000 ha te kopen. Toen op 22 juli 1859 Don Eloy Lecanda dit domein erfde van zijn vader, besloot hij er iets mee te doen. Zo trok hij in 1864 naar Bordeaux en kocht hij er 18.000 wijnstokken: Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot en Pinot Noir. Toen hij deze op zijn Finca Vega Sicilia plantte, was dit voor velen een daad van verdwazing. Het domein leefde immers vooral van de veeteelt, zijn boomgaarden en het maken en verkopen van keramiek.

Toen ook de familie Lecanda in financiële moeilijkheden raakte, deed er een nieuwe geldschieter zijn intrede: de familie Herrero. Vijftien jaar later verkreeg Antonio Herrero Velázquez het gehele domein. In 1905 kwam het beheer van het domein in handen van Txomin Garramiola. Deze Bask werkte eigenlijk voor de bodega Cosme Palacio in Rioja. Aangezien deze bodega door de phylloxera moeilijkheden had om zijn klanten in Bilbao van wijn te blijven voorzien - Bilbao was op dat moment het zenuwcentrum voor de Spaanse wijnen en dan vooral deze van Rioja - stelde Txomin voor aan de zonen van Antonio Herrero, die sinds 1901 verantwoordelijk waren voor het domein, om de bodega aan hem te verhuren voor een termijn van tien jaar. Palacio nam Txomin als vertrouwenspersoon: hij zou de wijn maken. De stijl van deze wijn zou in de lijn liggen van de wijn die de klanten van Cosme Palacio gewend waren, in de stijl van Rioja: lange rijpingen op hout en botteling als de bestellingen arriveerden, niet eerder. Het domein luisterde toen naar de naam Bodegas de Lecanda.

Toen in 1915 de huur afliep en het domein werd herdoopt in Hijos de Antonio Herrero, konden de drie broers Txomin overtuigen om op post te blijven. Het was immers een zaak van prestige dat de wijn verder zou gemaakt worden. Vanaf 1915 kon Txomin dan ook zijn eigen wijnen maken, wijnen die niet meer dienden om het tekort aan Rioja bij Cosme Palacio op te vangen. Dit betekende de geboorte van Vega Sicilia Unico en Valbuena.

De familie Herrero bewoog zich op dat ogenblik in de hoogste Spaanse kringen van de aristocratie en rijke industriëlen. De bodega was een zwaar verlieslatende activiteit en andere opbrengsten van de Finca dienden dit gat te dichten. Het was nooit zijn bedoeling om van Vega Sicilia een wijn te maken die gecommercialiseerd zou worden. De wijn was immers niet te koop ... en diende enkel als prestige voor de familie Herrero. De wijn kon enkel met vriendschap gekocht worden en niet met geld. Indien iemand toch een fles wou kopen zonder bevriend te zijn met de Herrero’s, vroegen deze een prijs die buiten alle toenmalige verhoudingen lag. Zo ontstond langzaamaan de mythe van de duurste wijn van Spanje.

De wijn kende grote successen doorheen heel Europa in de jaren 20. In 1933 stierf Txomin en in 1952 werd het domein verkocht aan Prodes, een zadenfabriek. Er was echter niet meer het enthousiasme van de broers Herrero. Tot de intrede van Jesús Anadón, die beheerder bleef van het domein, en de verkoop aan de huidige eigenaars.

Deze verkoop aan de familie Alvarez in 1982 was het beste wat Vega Sicilia kon overkomen. De familie kocht Finca Vega Sicilia als investering - de familiebusiness Eulen houdt zich voornamelijk bezig met industriële schoonmaak en bewakingsdiensten en is een van de grootste bedrijvengroepen van Spanje. Zij gaven er zich rekenschap van dat de draad van de evolutie moest opgepakt worden en hebben sindsdien onophoudelijk in dit domein geïnvesteerd. Pablo Alvarez staat aan het hoofd van de groep Vega Sicilia.

Sedert 1998 staat Xavier Ausas als oenoloog aan het hoofd van de technische staf. Vandaag is Vega Sicilia levendiger dan ooit !

Varieteiten

Het gehele domein beslaat 1000 ha. 250 ha daarvan zijn wijngaarden, verdeeld onder Tinto Fino (200 ha), Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Er werd voor de viticultuur een meticuleus systeem ingevoerd waarbij de productie nooit boven de 22 hl/ha kan stijgen (max. 2 kg druiven per stok). De druiven worden nooit geoogst onder de 13% alcoholvolume. Er staan 2200 stokken per ha aangeplant.

De oudste wijnstokken worden gebruikt voor de Unico; de andere voor de Valbuena. Deze laatste bevat ook meer Merlot dan Cabernet Sauvignon, terwijl het bij de Unico net andersom is.

Terroir

Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een alluviaal gedeelte met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe).

Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm). Gemiddeld 2200 zonne-uren.

De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.

Vinificatie

De oogst gebeurt manueel. De gisting verloopt voor de Valbuena op inox cuves en voor de Unico op grote eikenhouten cuves. De malolactische gisting van de Valbuena vindt plaats in grote betonnen cuves, voor de Unico op grote houten foeders.

Een groot deel van de houten barriques die gebruikt worden op het domein zijn gefabriceerd in de eigen tonnenmakerij, hoofdzakelijk die van Amerikaanse eik. Het hout wordt minstens 3 jaar gedroogd. Eenmaal de vochtigheid beneden de 12% is gedaald, begint de meester-tonnenmaker aan zijn werk.

De élevage van de wijnen vangt aan in januari, eerst in grote foeders en daarna in nieuwe eiken vaten. Voor de Valbuena duurt deze ongeveer 3,5 jaar. De Unico krijgt een élevage van minimaal 7 jaar. Gedurende de periode van élevage gaan de wijnen steeds op oudere vaten om zo een perfect evenwicht te vinden. Eenmaal dat gevonden is, gaan ze terug op grote houten foeders.

Na de botteling blijft de Valbuena minimaal nog 1,5 jaar op het domein in perfecte klimatologische omstandigheden. De Unico blijft nog minstens 3 jaar op het domein en de grote formaten vaak veel langer.

Dé leuze van dit domein: om goede wijnen te maken is er geen haast ...

Artikels

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.