Geschiedenis Habla
Dit is een van de meest prestigieuze wijnprojecten van de laatste jaren in Spanje, en dan nog in Extremadura, een regio die niet bepaald bekend staat voor topwijnen. Eigenaars José Civantos en Juan Tirado zijn van deze regio afkomstig en waren eerst van plan een wijndomein op te starten in Rioja of zelfs in Napa Valley. Uiteindelijk keerden ze terug naar hun roots en besloten ze in het nog 'wijn-maagdelijke' Trujillo te investeren. Een gok, maar een zeer berekende: niets werd immers aan het toeval overgelaten. Uitvoerige bodemstudies door specialisten van over de hele wereld overtuigden hen van de juiste ligging en aanplant per bodemsoort. De ambities van de eigenaars is om een van Spanjes beste wijnen op de markt te brengen die zonder probleem tussen de grote wijnen hun mannetje kunnen staan. Er zijn dan ook diverse studies opgezet met universiteiten van over de hele wereld. Na diverse jaren van proefvinificaties (het project startte reeds in 2001), werd besloten om in de herfst van 2008 op de markt te komen met de wijnen van de eerste millésime 2005, en dit onder de naam Habla, of 'spreek', m.a.w. een wijn die voor zich spreekt. Elk jaar worden verschillende wijnen met een verschillende assemblage op de markt gebracht die nooit eender zullen zijn. Vandaar de originele benaming. Ze gingen van start met Habla Nr. 1, Habla Nr. 2 en Habla Nr. 3; elke wijn is dus absoluut uniek.
Varieteiten
Er werden studies uitgevoerd omtrent welke variëteit op welke grond het best zou gedijen. Pas daarna werd er aangeplant. In totaal tellen we 64 percelen met daarop Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec en Tempranillo.
Totale oppervlakte van de wijngaarden: 200 ha, alle biologische wijnbouw (gecertificeerd).
In samenwerking met de universiteit van Zaragoza wordt van elke variëteit het aromapotentieel onderzocht om zo de juiste oogsttijd vast te leggen. Een andere studie, in samenwerking met de universiteiten van Montpellier en Berkeley, betreft het meten van de sapstroom van elke variëteit om meer te weten van diens waterhuishouding.
Terroir
100% leisteen, met een lichte aciditeit. Deze bodem zorgt ervoor dat de wijnen voldoende fraîcheur en diepgang kunnen ontwikkelen, niet vanzelfsprekend in een warme streek als Extremadura.
De 64 percelen worden stuk voor stuk individueel gevolgd. Via teledetectie en infrarood-fotografie wordt een constante analyse gemaakt van de bodemgesteldheid en de groei van de plant.
Het klimaat is continentaal-Atlantisch met weinig neerslag (Portugal ligt tussen de oceaan en Extremadura). Vandaar ook dat elk perceel apart wordt gevolgd om de hydrische stress van de plant op te volgen. Een bevloeiingscontrole is noodzakelijk, aangezien het voornamelijk jonge planten betreft. Bovendien is er in samenwerking met de universiteit van Zaragoza een studie om te bepalen wat de invloed van de bevloeiing is op de aromatische capaciteiten van de druif.
Vinificatie
Elk perceel wordt individueel gevolgd en apart gevinifieerd in eigen cuves en daarna in eigen eiken vaten. Beslissingen worden nooit globaal genomen, doch steeds op maat voor elk perceel afzonderlijk.
De oogst gebeurt manueel. De verwerking gebeurt met zo weinig mogelijk manipulatie (zwaartekracht), zodat de druiven intact arriveren in elke cuve. Om de gisting beter te kunnen controleren loopt er een studie in samenwerking met de universiteit van Madrid rond de selectie van autochtone gisten. Een belangrijk onderwerp, aangezien door de universiteit van Bordeaux eveneens de invloed wordt gemeten van de inbreng van diverse niet-Saccharomyses-gisten op Saccharomyses-gisten voor de ontwikkeling van aroma’s.
Het hoeft geen betoog dat tijdens de vinificatie gebruik wordt gemaakt van de meest moderne apparatuur.
Alle wijnen krijgen hun élevage, in functie van hun perceel, op Franse eiken vaten.