Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën




















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties






















































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen














































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven
































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Omschrijving Alión

Alion is een van de grote Spaanse klassiekers. Het is het 'moderne' topdomein van de eigenaars van Vega Sicilia, een goede 10 km verderop gelegen in hetzelfde Ribera del Duero. De wijn is een volmondige, stevige en sappige Ribera die jong op de markt komt en steeds jarenlang kan rijpen. Top !

Geschiedenis Alión

Na de aankoop van Vega Sicilia in 1982 rijpte reeds in 1986 het idee bij de familie Alvarez om een nieuw domein te creëren waar een wijn zou gemaakt worden met een verschillende filosofie, en vooral ook met een andere identiteit dan in Vega Sicilia waardoor de mogelijkheid om deze wijn te maken in de installaties van Vega Sicilia dadelijk van tafel werd geveegd. Het was immers niet de bedoeling om een 2e merk te maken van Vega Sicilia.

In 1987 werden er reeds wijngaarden aangekocht in Padilla de Duero (25 ha), waar begin 1988 nog eens 18 ha extra bij werden aangeplant. De bedoeling was om eerst 100 ha te verkijgen, maar de schaarste aan goede wijngaarden op dat moment doet hen besluiten om meer aan te planten op het domein van Vega Sicilia. Het ging tenslotte om een domein van 1000 ha waar tot dan slechts 250 ha wjnstokken op aangeplant stonden. Op dat moment werd ook beslist om een bodega te zoeken zonder grote naam, maar waar voldoende moderne installaties aanwezig waren om wijnen te maken.

In 1992 kwamen ze uit bij Bodegas Liceo, opgericht in 1990 in Peñafiel. Hier was alles aanwezig wat ze zochten. Op 5 november 1992 werd de koop gesloten en werd Alión opgericht, een naam verbonden met de roots van pater familias David Alvarez. In de comarca Alión, deel van de provincie León, was hij immers geboren.

De eerste wijn kwam in 1995 op de markt: Alión 1991. De wijn werd dadelijk vermeld als een van de beste wijnen van Spanje, nationaal en internationaal. In 2000 werd de laatste hand gelegd aan de modernisatie van de bodega. Vandaag is Alión een van de topreferenties in Ribera del Duero en in Spanje. Jaar na jaar een vaste waarde voor uw wijnkelder. Sérieux en rechtlijnigheid, de basisprincipes van de familie, weerspiegelen zich dan ook duidelijk in dit project.

Varieteiten

Op dit domein wordt enkel gewerkt met 100% Tinto Fino. Vanzelfsprekend worden dezelfde kwaliteitsparameters vooropgesteld als in het moederdomein Vega Sicilia. De druiven worden niet geoogst onder de 13% alcohol, lage rendementen, etc.

Het enige verschil is dat deze wijn wordt gemaakt met jongere druivenstokken dan Valbuena en Unico. Vandaag zijn de stokken van Alión tussen 25 en 30 jaar oud.

Terroir

Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een deel alluviaal met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe).

Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden, met weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm) en gemiddeld 2200 uren zon.

De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.

Vinificatie

Na de manuele oogst verloopt de gisting en de maceratie op grote eikenhouten foeders, een techniek waar men goede ervaringen mee had in Vega Sicilia. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven duurt de gisting tussen de 8 en 20 dagen.

Eenmaal de gisting en malolactische gisting voorbij, wordt de wijn onder koude gehouden in de cuves tot de maand januari. Dan gaat de wijn op vat, enkel nieuwe Franse eik, afhankelijk van het wijnjaar tussen 14 tot 20 maanden.

Alión - Spaanse wijnen
Alión - Spaanse wijnen
Alión - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.