Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën







Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties













Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


























Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven



































Selecteer één of meerdere druiven
" OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Enkele wijnen van Bodegas Licinia

Toon onze 1 wijnen

Appellaties Bodegas Licinia

Omschrijving Bodegas Licinia

Ten zuiden van Madrid vinden we deze kleine 'boutique winery' die slechts één wijn maakt: Licinia, zonder meer het vlaggenschip van deze kleine appellatie. Bovendien aan de top met R&D in de wijngaard.

Geschiedenis Bodegas Licinia

Dit nog zeer jonge project is het resultaat van de gezamenlijke visie en droom van drie eigenaars: wijnbouwers Victor Algora en José Ramón Lisarrague (professor viticultuur aan de universiteit van Madrid) en oenologe Olga Fernandez. Zij werkte als oenologe in heel wat domeinen over heel Spanje, met verschillende druivensoorten en terroirs. De ervaring van deze drie samen heeft in nauwelijks een paar jaar tijd de nodige vruchten afgeworpen.

Het domein heeft 28 ha in eigendom rond het dorp Morata de Tajuña, met drie verschillende subzones, wat de wijngaard een mooie complementariteit bezorgt. Het domein is betrokken in heel wat onderzoeksprojecten omtrent wijnbouw. Van in het begin was het duidelijk dat al de wijngaarden biologisch zouden bewerkt worden. Reeds met hun eerste millésime, 2006, is gebleken dat dit domein een van de sterren van de appellatie is. In nauwelijks enkele jaren tijd is deze wijn reeds bekend en geroemd in Spanje, met tal van ereplaatsen en eerste plaatsen in wijndegustaties, wijntijdschriften en concours.

De naam van de wijn en het domein Licinia is afkomstig van de Romeinse benaming van het dorp waar het domein en de wijngaarden gevestigd zijn: Morata heette Licinia in de tijd van de Romeinen. Er wordt slechts één wijn gemaakt: Licinia.

Varieteiten

Er wordt met vier druivensoorten gewerkt: Syrah, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Tempranillo: meer dan de helft van de wijngaarden werd aangeplant met Tempranillo (+ 17 ha), aangeplant in 2004 in een zeer droge streek. Er staan 2800 stokken per ha aangeplant.

Syrah: aangeplant in 2005, in totaal een goede 3,5 ha met een densiteit van 2222 planten per ha.

Merlot: geënt in 2007 op een wijngaard van 2800 stokken per ha. In totaal een goede 3 ha.

Cabernet Sauvignon: aangeplant in 2005, in totaal een goede 3,8 ha met een densiteit van 3333 planten per ha.

Terroir

Finca El Castillo: op een hoogte van 520 m, in de vallei van de Tajuña-rivier. Op dit perceel staat enkel Syrah aangeplant. De wijngaard wordt volledig biologisch bewerkt met een bedekking van groene vegetatie (Bromus hordeadeus en Vulpia myuros). Het hele perceel heeft eenzelfde textuur. Diepe bodems, hoofdzakelijk zanderig, met aanwezigheid van calciumcarbonaat. Deze wijngaard is de laagst gelegen wijngaard met rendementen rond 17 à 20 hl/ha.

Finca El Serranillo: op het hoger gelegen gedeelte van de vallei van de Tajuña-rivier (550 m). Klein perceel van 3,8 ha, enkel met Cabernet Sauvignon aangeplant. Vegetatiebedekking identiek als bij El Castillo. Bodem is gelijkaardig maar de Cabernet geeft veel hogere rendementen, tussen 40 à 50 hl/ha.

Finca La Jara: ten westen van Morata in de vallei van de Tajuña-rivier op een hoogte van 700 m. Deze wijngaard is de grootste met meer dan 20 ha. Hier staat zowel Tempranillo als Merlot aangeplant. Ook hier zanderige bodems met hooggelegen waterlagen, rijk aan calciumcarbonaat, ontwikkeld op materiaal uit het mioceen – gips en gipsachtige lagen die vaak een onevenwicht van zouten veroorzaken, vooral in de diepste lagen. Hier ook heel wat kalk die aan de oppervlakte komt.

Het klimaat is continentaal met koude winters, vaak vriestemperaturen, gevolgd door warme en droge zomers, vaak tot boven de 35°C. Neerslag jaarlijks tussen de 400 à 500 mm, vooral in de herfst en in de lente.

Vinificatie

Manuele oogst in kleine kistjes van 8 kg. Uiterst strenge selectie in de wijngaard. Voorbereiding van de druiven in koelkamers gedurende twee dagen. Dubbele selectietafel.

Elk perceel wordt apart gevinifieerd in inox cuves. Elevage gedurende 11 à 12 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten van 225 liter. Voorlopig wordt er nog geen Merlot gebruikt in de coupage van de Licinia.

Bodegas Licinia - Spaanse wijnen
Bodegas Licinia - Spaanse wijnen
Bodegas Licinia - Spaanse wijnen
Bodegas Licinia - Spaanse wijnen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.