Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën


Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties


Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijnWitte wijnRestzoete wijnRosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen


Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven
Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis
Schaal- en schelpdieren

Vlees

Dessert


Aperitief


Bereiding
Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Ricardo of Raúl, een rematch in Corona-tijden

 

Dat was ons dilemma, nu bijna 20 jaar geleden : Ricardo of Raúl.

Op dat moment hadden wij nog geen wijnen uit Bierzo. Dat was dat verafgelegen gebied in de provincie León, grenzend aan Galicia. Tot dan was het ook amper de moeite, de voornaamste wijnen bestonden uit groene Cabernet Franc-achtige wijnen van de twijfelachtige soort, niet echt onze meug…

Er was één project dat de moeite was : Descendientes de J.Palacios, een samenwerking van de toen al bekende Alvaro Palacios en zijn jonge neef Ricardo. Oscar, het manusje van alles van het domein, was ons hun wijnen komen voorstellen in België en wij waren zeer gecharmeerd door het project : recuperatie van oude wijnstokken Mencía op steile leisteenhellingen. Dat klonk zeer Priorat en daar waren we al jaren grote fan van ! Op ongeveer hetzelfde moment proefden we in Barcelona en Valencia in verschillende restaurants ook een wijn die ons erg aanstond : Valtuille. Ook Mencía, ook Bierzo. Valtuille was de topwijn van het domein Castro Ventosa. Na een telefoontje met het domein met een zekere Raúl Pérez, besloten we een trip te maken om de 2 domeinen te bezoeken. Op grond van ons bezoek en onze degustaties ter plaatse zouden we dan beslissen met welk domein we in zee gingen.

De reis ernaartoe was al gedenkwaardig. Als we tegenwoordig die richting uitgaan, vliegen we gewoon op Madrid, en rijden we daarna een uur of 3,4. Maar er is een luchthaven in León, dus had ik het onzalige idee om eerst op Barcelona te vliegen. Vandaar ging de trip verder met een piepklein vliegtuigje naar León. 20 jaar geleden, maar ik herinner me nog steeds de vele luchtzakken en indrukwekkende landschappen tijdens die vlucht. Op de luchthaven hadden we afgesproken met Raúl. Hij kwam ons oppikken en zou dan 2 dagen met ons in de regio rondtoeren en zijn project laten zien. Raúl was (en is) een petrolhead, dat was al duidelijk van bij het begin. Hij haalde ons op in een 3e handse Mercedes ML SUV. Voor ons op dat moment grote luxe (!). We waren al onder de indruk…

Wat ik niet had voorzien is dat de trip van de luchthaven van León naar Valtuille de Abajo, het dorpje waar het domein gevestigd was, ook nog ’s meer dan een uur duurde. Toen we aankwamen in het kleine dorpje, een paar samengegooide huizen groot, stond er op het marktplein, onder een boom, een eveneens 3e handse Porsche 911 Turbo geparkeerd. Die bleek ook van Raúl te zijn. Wij nog meer onder de indruk. Het contrast kon niet groter zijn met wat daarna kwam. Raúl, die een enthousiaste, bescheiden en erg lieve kerel bleek te zijn met een zeer groot hart, nam ons mee naar zijn ouderlijk huis, waar heel de familie ons opwachtte. Zussen, neven, nichten, tantes, ooms, de grootmoeder met haar zus en zijn moeder. Het décor was vintage jaren 60. Postuurkes en tranerige schilderijen in een perfecte symbiose. Na een lange reis waren we dan eindelijk gearriveerd : in de Kempen van de jaren 60… Raúls moeder had samen met hemzelf een waar feestmaal gekookt voor ons en het voornaamste moest nog komen : tientallen flessen die Raúl ons uitgoot, de ene al wat interessanter dan de andere. Maar van zijn Valtuille Cepas Centenarias, waren we meer dan overtuigd, ook toen we al wat oudere millésimes proefden. Dit was als een coupage van een stevige Gevrey-Chambertin met een noordelijke Côte Rôtie. Werkelijk de moeite waard, die Mencía !

Ik weet bij god al niet meer waar we hebben geslapen die nacht, maar we waren in elk geval zo bien cuit, dat dat het minste van onze zorgen was…

’s Anderendaags deden we de tour van de wijngaarden van Castro Ventosa samen met Raúl. Die “Castro” was een vroegere Romeinse vestiging gelegen op een platte heuvel. Van boven naar beneden langs die heuvel waren zijn wijngaarden gelegen, hoofdzakelijk op arme zanderige gronden. Zowel de wijngaarden als de manier waarop hij met zijn 4x4 erdoor reed, waren indrukwekkend te noemen. Wat we daarna proefden van de wijnen op vat, was eveneens helemaal ons ding. Raúls charme-offensief om zijn wijnen in België te krijgen, was aardig aan het lukken !

Die middag hadden we echter afgesproken met Ricardo, eigenaar van dat andere topproject, Descendientes de J.Palacios. Ricardo was, net als Raúl, een zeer aardige kerel, zeer bescheiden (zijn oom Alvaro is dat iets minder) en blijkbaar ook goede vriend van Raúl. Deze laatste had hen heel wat geholpen toen ze hun project opstartten een paar jaar eerder. Ricardo en Alvaro kwamen immers van buiten de regio en dan is het vaak niet zo makkelijk om toegang te krijgen tot de locals. In tegenstelling tot de wijngaarden van Raúl, die vooral rond de Castro te vinden waren in het lager gelegen gedeelte van Bierzo, waren de wijngaarden van Ricardo ware showpieces, met vergezichten een postkaart waardig. Wow, dit was Priorat in het kwadraat ! De bodem was volledig verschillend, leisteen in plaats van zand met deze gelijklopende eigenschap dat beide bodems weinig organisch materiaal bevatten. Ricardo was ook de pionier in Spanje van de biodynamie. Vandaag werken bijna de meerderheid van onze wijndomeinen op die manier, maar 20 jaar geleden, was dat in Spanje pionierswerk. We waren dan ook voor de zoveelste maal erg onder de indruk. Die indruk werd nog versterkt toen we samen met Ricardo in zijn mooie bodega in Villafranca del Bierzo (vandaag zitten onze vrienden van Máquina & Tabla daar) de hele line-up proefden van 2001. Voor de eerste keer had hij verschillende percelen of cru’s apart gevinifieerd met een verbluffend resultaat. Corullón was een premier cru, samengesteld ui t de betere percelen rond het dorp Corullón, en dan had je de Grand Cru’s Fontelas, Las Lamas, Moncerbal en La Faraona. Werkelijk absolute topwijnen.

Daar stonden we dan, super ontvangen door Raúl én door Ricardo. Beide domeinen in hun eigenheid (Castro Ventosa meer couleur locale, Descendientes de J.Palacios meer aristocratisch) waren helemaal ons ding. De wijnen hadden een potentieel dat duidelijk aanwezig was. Dit was allebei top uit de regio. Hoe gingen we hier een keuze in maken…

’s Avonds hadden we een afspraak met zowel Ricardo als Raúl. We zouden met zijn allen gaan eten met hun wijnen erbij en op dat moment onze keuze bekend maken. Spannende momenten, want beiden hoopten op een ticket voor de Belgische markt. Naarmate de namiddag vorderde, waren zowel Johan als ikzelf beiden tot dezelfde conclusie gekomen : hier is geen keuze in te maken. We moeten beide importeren ! Dat was dan ook onze boodschap naar hen ’s avonds. Iedereen happy !
En 20 jaar later is dat nog altijd één van de beste beslissingen die we hebben genomen voor onze portfolio. Raúl Pérez wordt vandaag aanzien als dé belangrijkste oenoloog van Atlantisch Spanje. In zijn kielzog volgden de voortrekkers van de jonge generatie toppers zoals Daniel Landi, Rodri Méndez en vele anderen. Wij hebben vandaag heel wat wijnen van hem in ons assortiment. Zowel in wit als in rood. Één rode lijn steeds : de Atlantische signatuur. Raúl heeft zowat overal in Spanje consultingopdrachten, je kan zijn wijnen proeven van Mallorca tot Jerez. Maar voor ons blijft absolute top zijn persoonlijke Ultreia-reeks en de Valtuille Cepas Centenarias van het familiedomein Castro Ventosa. Bovendien zijn de wijnen nauwelijks in prijs gewijzigd, hoewel Raúl met zijn naam en faam zijn wijnen veel duurder zou kunnen verkopen.

Alvaro Palacios is intussen ook één van Spanjes meest beroemde wijnmakers, vooral met zijn project in Priorat. Maar ook het familiedomein uit Rioja heeft hij helemaal overgenomen. In Corullón hebben ze intussen een bodega tegen de bergwand aan gebouwd. Hun wijnen en vooral La Faraona (100/100) zijn bij de duurste en bekendste van Spanje.

Het voordeel van meer dan 20 jaar bezig te zijn, is dat mijn privé-kelder vol ligt met al deze verhalen, in de vorm van flessen…

Ik zit op dit moment alleen thuis (mijn partner zit met Corona-symptomen in quarantaine), dus heb ik mijn hele wijnkelder voor mij alleen. Ik vond deze week zowel een fles Corullón 2001 als een fles Valtuille 2001. De eerste flessen die we naar België geïmporteerd hebben indertijd. 2001 is bovendien, tot geluk van mijn stiefdochter Emma die toen geboren is, ook een absoluut topjaar in Spanje. Nu, bijna 20 jaar later, heb ik de match nog ’s overgedaan. Corullón 2001 tegen Valtuille 2001.
Corullón heb ik vrijdagavond gedronken met een fantastische lamsstoofpot van Casa Ibérico (afhaal in Diest – www.casaiberico.be) . De wijn is nog mooi van kleur, aroma’s hebben nog wat tijd nodig, maar bestaan vooral uit rood fruit, heel mooi in evolutie. In de mond is de wijn nog vrij streng, de tannines zijn nog duidelijk aanwezig. We zouden kunnen zeggen dat de wijn nog niet helemaal op dronk is, maar het fruit is al langzaam aan het verdwijnen, dus ik denk dat er op dat moment gewoon iets te veel nieuwe eik is gebruikt. De materie heeft die niet 100% kunnen verwerken. Maar wel een zeer mooi glas, ietwat austère en streng. Mist wat frivoliteit. Duidelijk een handtekening van zijn leisteen-terroir. Wel geweldige lengte en afdronk.

Valtuille 2001 heb ik dan zaterdagavond gedronken bij een geroosterde Mechelse koekoek met gewone kropsla overgoten met Aubocassa olijfolie en gekookte eieren. Heerlijk. 20 jaar later is dit duidelijk de winnaar. Nog jong in het glas, sappig, veel fruit. Wat rijpere stijl, maar zeker niet erover. Wat een lengte en complexiteit. Ik durf deze fles nog zeker 5 jaar wegleggen zonder probleem. Een waar genot.

Conclusie is dat Mencía, mits hij goed gevinifieerd wordt en in handen van maestro’s zoals Ricardo en Raúl, zeer mooi kan verouderen. De Atlantische signatuur is telkens duidelijk aanwezig. En hier het goede nieuws : deze wijnen worden elke millésime beter. Zeker Raúl, bescheiden als hij is, zegt dat hij elke oogst veel bijleert en zijn wijnen telkens beter kan maken. Authenticiteit is hier het sleutelwoord. Terroir en klimaat spelen hier een nog grotere rol dan in de rest van Spanje.

Salud !

- Tekst door Wim Vanleuven

Corullón
Castilla y León
Descendientes de J. Palacios
D.O. Bierzo
€ 81,55
€ 67,40 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Corullón
Castilla y León
Descendientes de J. Palacios
D.O. Bierzo
€ 302,50
€ 250,00 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.