Omschrijving
Uniek project gemaakt voor het 25-jarig bestaan van La Buena Vida, in samenwerking met onze vrienden Abel en Maite. Deze wijn is afkomstig van een perceel van bijna 2 ha in San Vicente de la Sonsierra met hoofdzakelijk Tempranillo en op de hoeken wat witte druivensoorten + Graciano. Alle stokken zijn aangeplant tussen 1967 en 1969 en een heel klein gedeelte Tempranillo in 1978. De wijngaard is gelegen op een hoogte van 540 à 560 m en ligt pal naast de bekende cru "Bardallo". De bodem is argillo-calcaire met stukken leem en klei. De wijngaard is genoemd naar de "sepulturas" of graven die verspreid liggen over dit perceel. Uitgehouwen in de stenen vinden we 116 tombes, allemaal van het einde van de 10e eeuw na christus. Het is één van Abels beste en mooiste percelen. Voor ons uitermate geschikt om onze 25 jarige verjaardag te vieren !
Vinificatie
De wijngaard wordt biologisch bewerkt. Oogst manueel in kleine mandjes. Hij kreeg zijn gisting op cuves inox en vervolgens verder op cementen cuves. Daarna een élevage van ongeveer 13 maanden op barriques van Franse eik (2e en 3e jaars), met tenslotte nog een afrijping op cementen cuves van een aantal maanden om zo het perfecte evenwicht te verkrijgen.
Proefanalyse
Mooi helderrood in het glas. In de neus vooral rood fruit, kruidigheid en veel fraîcheur. Dit is een redelijk warm jaar met toch voldoende Atlantische invloeden op deze hoogte. In de mond mooi afgerond en evenwichtig met ook vooral dominantie van rood fruit en fruittannines die op de achtergrond aanwezig zijn. Geen spoor van de élevage op eikenvaten. Mooie zuren die de wijn structuur en finesse geven. Lange afdronk. Tempranillo zoals wij hem graag drinken.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2022
Op zijn top: 2025-2028
Te drinken tot: 2033
Serveren
Keldertemperatuur (18°C).
Best te karafferen in een groot glas.