Omschrijving
De Brancellao is een autochtone Galicische variëteit. De wijngaarden liggen in de Amandi-zone van de Ribeira Sacra. De wijnstokken zijn gemiddeld 80 jaar oud en staan aangeplant in terrassen (zuidelijke expositie) op een zwarte leisteen bodem.
Vinificatie
Alle wijngaarden worden in biodynamie bewerkt en de druiven worden manueel geoogst. De vinificatie gebeurt met autochtone gisten in inox met een korte maceratie na de gisting en een rijping van 12 maanden in Franse eikenhouten vaten van 225 liter (gemiddeld 6 jaar oude vaten).
Proefanalyse
In het glas treffen we een intense kersenkleur, die met flesrijping een oranje rand krijgt. In de neus hebben we een aardse toets met rijp zuur fruit (rode pruim) en balsamico (zwarte thee, laurier. Een zachte aanzet, gevolgd door frisse zuren, met op het einde behoorlijk wat grip van de tannines. Een bourgondisch glas met veel persoonlijkheid.
Bewaarpotentieel
Nu mooi op dronk, maar met een potentieel tot 2030.
Serveren
16°C, best karafferen en schenken in een groot Bourgogneglas