Omschrijving
El Escolladero is een van de Grand Cru-wijnen, afkomstig van een perceel in Abalos (Rioja Alta) van 0,95 ha op 540 m hoogte. In totaal werden er 1180 flessen gemaakt van deze Bourgondische Rioja.
Vinificatie
In het perceel wordt in een eerste selectie door de plukkers zelf bepaald welke trossen geplukt worden. In kleine mandjes worden deze vervolgens geplukt en getransporteerd in grote manden van maximum 10 cm hoog zodat de druiven elkaar niet kunnen verpletteren en het fruit mooi en ongeschonden blijft. Vervolgens worden al de trossen getriëerd op de selectietafel in de bodega. De trossen worden ontrist en dan via de zwaartekracht vervoerd naar de inox tanks voor de gisting. Enkel autochtone gisten worden gebruikt. Malolactische gisting in houten foeders van 600 liter. Op diezelfde foeders rijpt de wijn verder gedurende 14 maanden.
Proefanalyse
Door zijn noord-zuid oriëntatie weet deze wijn al de complexiteit van zijn terroir in zich samen te ballen. Dit is een Atlantische wijn met vooral veel rood fruit, zowel in de neus als in de mond. Zeer verfijnd, met florale aroma's en na walsen veel fruit, maar steeds zeer fijn en met mooie zuren op de achtergrond. Lengte en complexiteit in overvloed.
Bewaarpotentieel
15 jaar.
Serveren
Best karafferen. Serveren in een groot wijnglas.