Omschrijving
Deze wijn is gemaakt en vernoemd naar hun grootvader langs vaderszijde. Deze kocht in 1950 een perceel "Peñaescalera" in Baños de Ebro. Het was een zeer onproductief perceel in een hoog gelegen gedeelte van het dorp waar op dat moment niemand druiven verbouwde. Bovendien was de grond veel te stenig, waardoor iedereen hem een gek noemde om dit perceel te kopen. Nu, de 'gek' volharde en vandaag wordt er van dit perceel van 2,8 ha een topwijn gemaakt met de naam Finca de los Locos, letterlijk vertaald : het perceel van de zotten. Wij zijn er in ieder geval zot van!
Vinificatie
Op het perceel wordt tijdens een eerste selectie door de plukkers zelf bepaald welke trossen geplukt worden. Deze trossen worden in kleine mandjes gedaan en vervolgens getransporteerd in grote manden van maximum 10 cm hoog, zodat de druiven elkaar niet kunnen verpletteren en het fruit ongeschonden blijft. Vervolgens worden alle trossen getriëerd op de selectietafel in de bodega. De trossen worden ontrist en via zwaartekracht vervoerd naar de inox tanks voor de gisting. Enkel autochtone gisten worden gebruikt. Malolactische gisting in houten foeders van 500 en 3500 liter. In diezelfde foeders rijpt de wijn verder gedurende 15 maanden.
Proefanalyse
Dit is de stevigste knaap van alle crus van de geboeders Arturke. Mooi rood van kleur. In de neus komt duidelijk de kruidige Graciano naar voren, die 20% van de assemblage uitmaakt. In de mond vooral zwart fruit met mediterrane toetsen, maar elegant van stijl en met opnieuw vrij aanwezige zuren. Grote lengte. Niet slecht voor een gek!
Bewaarpotentieel
10 tot 12 jaar.
Serveren
Mag gekaraffeerd worden en daarna geserveerd in een groot glas.