Omschrijving
Dit is steeds (en eigenlijk nog altijd) het vlaggenschip geweest van dit domein. Een wijn ook die qua prijs-kwaliteitverhouding bijna niet te kloppen valt. 1996 was het jaar van geboorte, toen met een productie van slechts enkele vaten. Intussen zijn de stokken nog wat ouder geworden en is ook de kennis van deze 15 ha grote wijngaard veel ruimer, wat de selecties voor de l’Argatà nog strenger maakt. Het laat de wijn alleen maar steviger in zijn schoenen staan.
Vinificatie
Maceratie van 25 à 30 dagen op een temperatuur van 27° à 29°C. Na de alcoholische gisting krijgt de wijn een rijping van 12 maanden op Franse eiken vaten van Nevers, waarvan de helft nieuw. Biodynamische wijnbouw, aangesloten bij Demeter.
Proefanalyse
Zeer diep van kleur. Overweldigend rijpe rode bes qua geur, peperig, mineralig met een opmerkelijk Syrah-karakter. Zeer sappige aanzet met heel veel rood fruit beladen en omhuld met een zuiders en kruidig jasje van garrigue. De ietwat meer opulente stijl van vroeger werd vervangen door meer verfijning en terroir. Vatrijping krijgt ook een ondergeschikte rol t.o.v. vorige jaargangen. Structuur en lengte met een sublieme integratie van de vatrijping. Karakter van een Prioratwijn. 2010 geeft de l’Argatà een typerende verfijning mee, anders dan in andere jaargangen.
Bewaarpotentieel
Jong, nerveus en gespierd. Best te genieten 1 jaar na botteling, als de vatrijping zich wat gezet heeft, tot zijn 7e levensjaar.
Serveren
18°C in een groot glas, decanteren tot 3 jaar na botteling.