Omschrijving
Enric Soler is de 'king' van de Xarello-druif. Sinds meer dan 10 jaar maakt hij zijn topwijn NUN van vieilles vignes Xarel.lo die hij van zijn grootvader erfde. In 2011 kreeg hij de mogelijkheid om een schitterend stuk helling aan te kopen met een stenige bodem van slechts 1 ha groot. In datzelfde jaar plantte hij ook Xarel.lo aan, geënt van zijn oude wijnstokken NUN. Van deze jonge wijnstokken maakt hij nu deze Espenyalluchs (naam van de wijngaard), waarbij duidelijk aangetoond wordt wat mogelijk is met jonge wijnstokken en biodynamische wijnbouw.
Vinificatie
Een dikke 1000 flessen worden gemaakt van deze mooie wijn. De druiven worden biodynamisch bewerkt en gaan voor de vergisting op foeders van Franse eik van 300 liter. Daarop krijgt hij nog een élevage van ongeveer 8 maanden.
Proefanalyse
Mooi helder van kleur. In de neus delicaat met vooral florale aroma's en een puntje hout. Amandelbloesem en sandelhout met licht kruidige mediterrane ondertoon van tijm, venkel en groene kruiden. Lange afdronk met heel wat potentieel. Bewonderenswaardig voor jonge wijnstokken !
Bewaarpotentieel
5 à 10 jaar
Serveren
In een groot bourgogneglas.