Omschrijving
Istiu is de nieuwste creatie van Enric Soler. Voor het eerst een coupagewijn, van zeer beperkte productie, die het creatieve en non-conformistische karakter van Enric laat zien. Afkomstig van een perceel van 0,2 ha met een ondergrond van zand, leem en klei. De stokken zijn respectievelijk 42 (Xarel.lo) en 13 jaar oud (Malvasia de Sitges).
De wijngaard wordt net als alle andere percelen in biodynamie bewerkt. Een wijn die de affiniteit tussen Xarel·lo en Malvasía de Sitges laat zien.
Vinificatie
Pluk in kleine bakjes van 15 kg. 50% Xarel·lo van oude wijnstokken en 50% van Malvasía de Sitges. Spontane gisting in Franse eikenhouten vaten (3j oud) van 300 liter van de beste tonnelleries uit Bourgogne. 8 maanden gerijpt op zijn fijne droesem. Geen mostcorrecties, klaring of stabilisatie.
Productie van ongeveer 750 flessen.
Proefanalyse
2018 was een jaar met een perfecte voorbereiding: voldoende regen en een droge zomer. In september werd er geoogst met vooral een mooie perceptie van de zuren in het achterhoofd. Dit is dan ook een atypische jaargang met een fris karakter ipv rijp mediterraan en met beperkte alcohol. Complexe neus die rijp wit fruit combineert met ondertonen van citrus, balsamisch en lichte toast.
Een verfrissende, directe aanval die zich in de mond ontwikkelt, sappig met een lange en zilte afdronk.
Bewaarpotentieel
Gezien de structuur van de zuren zou deze wijn toch makkelijk 10 jaar houdbaar moeten zijn.
Serveren
In een bourgogneglas (12°C).