Omschrijving
Het is als vanzelfsprekend dat op dit miniatuurdomein wijn in kleine aantallen wordt gemaakt. Nun Vinya dels Taus is de eerste wijn gemaakt door Enric Soler en de meest internationaal erkende vanwege zijn complexiteit, verouderingscapaciteit en unieke stijl van een Xarel·lo bewaarwijn. Nun is het begin van alles in de Egyptische mythologie. De naam van de wijngaard is minder vergezocht, hier durven de mollen (‘taus’ in het Catalaans) wel eens lelijk huishouden.
Vinificatie
Single vineyard Xarel·lo, de karakteristieke Vinya dels Taus (aanplant 1947) . Spontane vergisting in Franse eikenhouten vaten van de beste tonnelleries uit Bourgogne, waarvan de helft nieuw is. 8 maanden gerijpt op zijn fijne droesem. Geen mostcorrecties, klaring of stabilisatie.
Productie van ongeveer 3.000 flessen.
Proefanalyse
Een wijn met een zeer levendig en fris Bourgondisch karakter. Complexe aroma’s van het wit fruitige, mineralige en roosterige type, met hints van discrete verse groene kruiden. Verfrissend en elegant bij het eerste contact met een middenrif dat rijkelijk openbloeit en voor structuur en diepgang zorgt. Een wijn die in het glas het complexe toont van een loepzuivere Xarel.lo met een grootse structuur. Uitgesproken mineralige finale. Gewoonweg groot!
Bewaarpotentieel
Potentieel van minimum 7 jaar.
Serveren
Fris op 12°C in een bourgogneglas. Eerste 3 jaar karafferen om van het complexe karakter te kunnen genieten.