Omschrijving
Sensal is de 'vin de village' van Javi, gemaakt van de in zijn dorp meest voorkomende druivensoorten : Garnacha Tintorera (of Alicante Bouschet) en Monastrell. De Tintorera is afkomstig van een wijngaard die dateert van 1965, van 0,8 ha groot en op 700 m hoogte, met een kalkrijke en frisse bodem. De Monastrell is van een kleine wijngaard aangeplant in 1985 op een zanderige en keiïge bodem op 620 m hoogte. Er zijn in totaal 1789 flessen gemaakt. Verrassend fris voor een wijn met deze cépages en uit deze regio.
Vinificatie
De 2 variëteiten worden afzonderlijk gevinifieerd en een gedeelte met hele trossen. De gisting vindt plaats met enkel autochtone gisten. Daarna élevage gedurende 10 maanden op eiken vaten.
Proefanalyse
Helderrood van kleur. In de neus veel fijn rood fruit met daartussen de typische mediterrane kruidigheid en wat aardse tonen : rozemarijn, tijm, wat citrus in de verte. In de mond stevig maar toch fijn met elegante tannines, niet zo vanzelfsprekend voor Monastrell ! Mooie zuren. Een perfecte coupage tussen de 2 buurvariëteiten.
Bewaarpotentieel
5 à 8 jaar.
Serveren
Mag in een groot glas geserveerd worden, niet te warm (14 à 15°C).