Omschrijving
Deze Páramos de Nicasia is de 'vin village' van Oriol en Susana in Toro. Afkomstig van een traditionele wijngaard uit Villaester, langs het noordoorsten van de Duero, waar er, naast de typische Tinta de Toro, relatief veel Garnacha en Malvasia te vinden is tussen de vieilles vignes. De gehele wijngaard is pie franc, afkomstig van zanderige bodems met daarbij nog de traditionele manier van wijnmaken van Oriol, wat het geheel één van de meest originele Toro's maakt.
Vinificatie
Oriol maakt op een traditionele manier zijn wijnen, dwz zonder fytosanitaire hulpmiddelen, enkel autochtone gisten, en geen toevoeging van sulfiet. Rendementen in de wijngaard van 21 hl/ha. Er wordt niet ontritst, de trossen worden in hun geheel vergist gedurende 10 weken, waarna een élevage volgt van 16 maanden in gebruikte foudres.
Proefanalyse
Helderrood van kleur. In de aanzet heel licht parelend, met heel veel rood fruit, dat uitbundig uit het glas stuift. Zeer veel frisheid in de mond, met toch mooie en zuivere vulling. Lengte met mooie zuren en pakken fruit. Krokant en sappig.
Bewaarpotentieel
3 à 5 jaar.
Serveren
Mag best wat frisser dan normaal geserveerd worden.