Omschrijving
José Luis Mateo is bezeten door kleine wijngaardjes, vaak bijna onvindbaar, en even vaak hoog in het gebergte rond Monterrei in Galicia gelegen. Begin jaren 2000 maakte hij nog A Trabe samen met Raul Pérez. Dat waren dezelfde wijngaarden waar hij nu zijn Viticultura de Montaña van maakt, maar deze keer maakt hij er dus 3 verschillende cuvées van, telkens van andere wijngaarden. Castrillón is de spectaculairste en moeilijkst toegankelijke wijngaard. Verfijning en Atlantisch karakter ten top.
Vinificatie
Rode en witte druiven samen, een assemblage van één wijngaard, stuk voor stuk tussen de 60 tot 80 jaar oud. De druiven worden in open vaten met de voeten getreden, waarna een lange maceratieperiode van 3 tot 4 maanden volgt en daarna een gisting van een 6-tal maanden, allemaal met zo weinig mogelijk interventie. Ongeveer de helft van de druiven wordt niet ontrist. Er wordt enkel gewerkt met autochtone gisten. Vooraleer de wijn uitkomt, verblijft hij eerst nog iets meer dan een jaar in inox tanks en vervolgens nog een paar jaar op fles.
Bewaarpotentieel
tot 2030.
Serveren
in een bourgogneglas (14 °C).