Omschrijving
P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez = Pieter Siemens; druivenstokken die door hem
werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. De Don
PX is een voorbeeld van hoe ver men in restsuikergehalte kan gaan met deze druif.
Vinificatie
Vatrijping van meer dan 40 jaar. De druiven worden na de oogst enkele weken te drogen
gelegd op matjes en verliezen aan water maar winnen aan suikers. Na een persing (idem als olijfolie) start de alcoholische gisting die wordt stopgezet door het toevoegen van zuivere wijnalcohol. Gemuteerde wijn.
Proefanalyse
Diepbruin, zwart van kleur, met een olieachtige consistentie. Het boeket plooit zich alsmaar verder open en is op zich een leerschool van geuren. Open, toegankelijk en direct van smaak. De sterke concentratie weet zich toch te verfijnen in structuur door de subtiele en fijne structuur van zuren die haast niet merkbaar is. De complexe geuren vinden hun verlengstuk in de mond met een impressionante lange finish. Een winterse restzoete Spaanse wijn voor bij stevige desserten, type chocolade, noten, karamel en gedroogde vruchten. De smaakanalyse is een
verlengstuk van de Gran Reserva 1982 met een pak meer complexiteit en diepgang.
Bewaarpotentieel
Oneindig lang houdbaar, zoals Vintage Madera. Tevens na het openen van de fles kan de
wijn nog ruim 1 jaar open bewaard worden.
Serveren
Fris, 8°C.