Omschrijving
P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez = Pieter Siemens; druivenstokken die door hem werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. De Don PX is een voorbeeld in hoeverre men in restsuikergehalte kan gaan met deze druif.
Vinificatie
De zorgvuldig geselecteerde Pedro Ximénez-druiven worden met de hand geoogst en vervolgens tot twee weken in de zon op strooien matten gedroogd. De druiven worden vervolgens geperst en in inox vergist. Wanneer de perfecte balans tussen suiker, alcohol en zuurtegraad bereikt wordt, versterkt men de wijn met Aguardiente (heldere lokale brandewijn) om de gisting te stoppen. Hierna volgt de oxidatieve rijping in grote houten vaten tot botteling.
Proefanalyse
Diep bruin, zwart van kleur, met een olieachtige consistentie. Het boeket plooit zich alsmaar verder open en is een leerschool van geuren op zich. Geuren en smaken van cacao, gedroogde vruchten, karamel, koffie, citrus ... Open, toegankelijk en direct van smaak. De sterke concentratie weet zich toch te verfijnen in structuur door de subtiele fijne structuur van zuren die haast niet merkbaar is. De complexe geuren vinden hun verlengstuk in de mond met een impressionante lange finish. Een winterse restzoete Spaanse wijn voor bij stevige desserten, type chocolade, noten, karamel en gedroogde vruchten.
Bewaarpotentieel
Oneindig lang houdbaar, zoals Vintage Madera. Tevens na het openen van de fles kan de wijn nog ruim een jaar open bewaard worden, best op een koele plaats.
Serveren
10°C.