Omschrijving
P.X. is de afkorting voor Pedro Ximenez (Pieter Siemens). De druivenstokken die door hem
werden achtergelaten in de 15e eeuw in Andalucia werden naar hem genoemd. De Selección-reeks, herkenbaar door het dubbele label, betreft een selectie van de beste wijnen die bestemd zijn voor een heel lange rijping. Gemiddeld worden er 4000 à 6000 flessen gebotteld per jaargang.
Vinificatie
De zorgvuldig geselecteerde Pedro Ximénez-druiven worden met de hand geoogst en vervolgens tot twee weken in de zon op strooien matten gedroogd. De druiven worden vervolgens geperst en in inox vergist. Wanneer de perfecte balans tussen suiker, alcohol en zuurgraad bereikt wordt, versterkt men de wijn met Aguardiente (heldere lokale brandewijn) om de gisting te stoppen. Hierna volgt de oxidatieve rijping op grote oude vaten tot botteling. Datum van botteling is steeds vermeld op de fles.
Proefanalyse
Diepbruin, zwart van kleur, met een olieachtige consistentie. Het boeket plooit zich alsmaar verder open en is een leerschool van geuren op zich. Complex in de neus en in de mond: curry, gekonfijt fruit, gebrande tonen, tabak en hints van chocolade. Extreem evenwichtig van smaak met een explosieve finale (zwarte chocolade, koffiebonen) en een licht bittertje in de afdronk.
Bewaarpotentieel
Onbeperkt houdbaar, zelfs wanneer de fles geopend is kan deze nog langer dan een jaar bewaren.
Serveren
Fris, 10°C
Een wijn om zo van te genieten, eventueel met een aangepast dessert of fijne sigaar.