Omschrijving
Deze Palo Cortado is een uniek product, want gemaakt van de Pedro Ximénez-druif. Zoals alle Palo Cortado's begon zijn leven als fino, daarna amontillado en werd hij daarna verder oxydatief opgevoed gedurende vele jaren. Deze complexe Palo Cortado is het resultaat.
Vinificatie
De wijnen met flor in Montilla-Moriles zijn uniek. De fino begint zijn leven zonder versterking zoals in Sherry; op een natuurlijke manier komt de jonge wijn op 15% alcohol. Na de flor aangroei, die van jaar tot jaar meer en meer verdwijnt, wordt de wijn verder opgevoed als amontillado. Na vele jaren wordt hij echter uit de amontillado solera gehaald omdat de wijn te verschillend is van de rest en rijpt hij verder op oxydatieve wijze zoals een oloroso. We hebben dus langs één kant de typische aldehyde-toetsen zo kenmerkend voor wijnen met flor en langs de andere kant de zachte en afgeronde trekken van de oxydatieve rijping van de oloroso. Een uniek procédé en uniek product zonder meer. Top.
Proefanalyse
Diepbruin maar glashelder. Explosie van geuren die tijd vraagt om te ontleden. Jodium, ceder, karamel, roosterig, gekonfijte vruchten, koffie … Ziltig in de aanzet, fijn en fris in structuur door zijn vrijwel jong zuur. Een wijn om te kauwen om er zoveel mogelijk te kunnen uitpuren. Een leerschool in geur en smaak. Hier hebben we het hoogste van het hoogste van de verouderde Pedro Ximénez-wijnen.
Bewaarpotentieel
Oneindig lang, de wijn heeft op de fles reeds een oxidatie doorstaan. Geopend kan de wijn gerust 1 jaar bewaard worden.
Serveren
Koel op 8°C in een groot glas.