Omschrijving
De Idus wordt hoofdzakelijk gemaakt van oude wijnstokken Carignan en Grenache afkomstig van Trossos. Porrera is het dorp waar vooral de Carignan een hoofdrol speelt. De druiven worden aangekocht bij wijnboeren die nauwgezet de instructies opvolgen van Lluis Llach zodat de wijn de perfecte expressie is van de vieilles vignes van Priorat. 11.750 flessen productie.
Vinificatie
Elevage op Franse eik gedurende 14 maanden: 35% nieuw en 65% op vaten van het 2e jaar van 225 en 300 liter. 3 dagen koude prefermentatie en 14 tot 18 dagen gisting tussen 25 en 29°C met dagelijkse pigeages en tweedagelijkse remontages. Malolactische gisting voor 50% in inox cuves en 50% op vat.
Proefanalyse
Bijna inktzwart van kleur. Vrij gesloten in het begin. Na walsen geuren van zwart fruit, pruimen, zwarte kersen, graniet, chocolade, vanille en animale toetsen. In de mond een ware fruitbom met veel van alles: alles wat een wijn lekker maakt en kracht geeft. Hier zitten we reeds bij de upperclass van de Prioratwijnen. De smaak blijft maar doorgaan! Krachtige finale. Voor bij stevig vlees op de grill of zuiderse stoverij. Verbluffend is dat deze wijn vaak na 6 jaar nog vrij gesloten is en de toekomst nog voor hem ligt.
Bewaarpotentieel
11 jaar.
Serveren
18°C en schenken in een groot glas. Best decanteren.