Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Unico (75 cl.)

Unico 2003 (75 cl.)

Domein : Vega Sicilia Bekijk dit domein
Appellatie : D.O. Ribera del Duero Bekijk deze appellatie
Streek : Castilla y León Bekijk deze streek
Categorie : Rode Spaanse wijn Bekijk deze categorie
Download : Technische fiche in PDF Download

Uitverkocht

Assemblage : 92% Tinto Fino, 8% Cabernet Sauvignon
Maat : 75 cl.
Jaar : 2003
Flesafsluiter : Kurk
Alcoholpercentage : 14%
Pakeenheid : 6
Smaakprofiel : Rode wijn : krachtig, vol, complex, bewaarpotentieel
Reviews
: 94/100 The Wine Advocate, R.Parker

Vega Sicilia’s 2003 Unico, mainly Tempranillo with a balancing 8% of Cabernet Sauvignon, was aged in wood for nearly seven years before being bottled, starting with 15 months in large oak vats, followed by 25 months in new barriques, before being transferred to used ones for another 17 months and ...

Vega Sicilia’s 2003 Unico, mainly Tempranillo with a balancing 8% of Cabernet Sauvignon, was aged in wood for nearly seven years before being bottled, starting with 15 months in large oak vats, followed by 25 months in new barriques, before being transferred to used ones for another 17 months and ending its elevage with a further 22 months in those large wood vats again. As I uncork the bottle, the aroma reminds me of a classical Tempranillo, with some dill notes from the American oak and a minty hint from the Cabernet. It actually makes me think of traditional Rioja, believe it or not. The wine doesn’t show the heat of the vintage, and manages to transmit a general sensation of balance and finesse that is quite remarkable for the characteristics of the year. The aim here was to avoid the confited and raisiny notes of the fruit and the spirity character so common in that vintage. It starts off slightly lactic, with notes of cafe au lait, coconut and cola. With a bit of time, it turns more flowery and shows more red fruit. It is very aromatic, with plenty dry herbs, thyme and rosemary, even pine nuts, a bit of resin and some cured meat, and overall has a very complex nose. The mouth is a little more transparent toward the heat of the vintage, it is powerful and full-bodied, but manages to keep freshness. The minty note is there, with some hints of chalk that make it very tasty. It feels briary and opulent. A success over the vintage conditions, it already shows some signs of complexity, which points at an approachable Unico. Even though it can be drunk now, it will get more polished and integrated with a few years in bottle.

Lees de volledige beoordeling Sluiten
*
*
*
*
Verzenden
Omschrijving

Unico is Vega’s referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer een derde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. Een Unico is minstens 10 jaar jong vooraleer hij op de markt komt.

Vinificatie

Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Als er voor Unico gekozen is, gaat de wijn ongeveer 1 jaar in nieuwe Franse eiken barriques. Vervolgens rijpt hij in Amerikaanse eiken barriques. De duur daarvan hangt af van het jaar. Daarna gaat de wijn weer in grote foeders. Unico wordt meestal na ongeveer 6 jaar houtrijping gebotteld en krijgt na die tijd nog minimaal 4 jaar flesrijping. In uitzonderlijke jaren kan de duur van de houtrijping oplopen tot wel 9 jaar.

Proefanalyse

Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie en koppelen intensiteit en ras aan complexiteit en lengte. Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial. Aroma’s die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit, cassis, aardbei, kers, pruimen, munt, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos, chocolade en dergelijke. De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze in werkelijkheid zijn, met name de Unico en Reserva Especial. Vaak bezitten ze een jeugdig fris zuurtje van de Tempranillo in de onderbouw. Vega-wijnen combineren traditie en modernisme zonder avontuurlijk te zijn.

Bewaarpotentieel

30 jaar.

Serveren

18°C. Decanteren verplicht de eerste 5 jaar na release, best 5 uur vooraf.

Gerecht suggesties
Ook beschikbaar

Publieke beoordelingen

Voor dit product zijn nog geen beoordelingen. Log in en geef de eerste beoordeling. Inloggen

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.