Omschrijving
Jesús Méndez wil met zijn Viñátigo-project autochtone Canarische cépages die bijna uitgestorven zijn terug een gezicht geven. Al zijn wijnen worden in zeer beperkte volumes gevinifieerd. ‘Pie franco’ op vulkanische ondergronden. Mix van ongeënte inheemse witte variëteiten uit de Canarische eilanden.
De geselecteerde variëteiten en de verhoudingen variëren van jaar tot jaar afhankelijk van de oogst. De Listan Negro druiven komen van ongeënte wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. Geteeld tussen 500 en 900 meter boven zeeniveau, in het noordwesten van Tenerife. Jonge vulkanische bodems, met goede afwatering en zeer rijk aan mineralen.
Vinificatie
Manuele oogst midden september. De druiven worden in kratten van 18 kg naar de wijnmakerij gebracht.
De druiven worden een nacht gekoeld tussen -5ºC tot 0ºC, om oxidatie te vermijden. Pre-fermentatieve maceratie bij 0ºC en latere fermentatie & maceratie bij 25 ° C gedurende ongeveer 7 dagen. Elevage van 3 maanden in 3, 4 en 5 jaar oude 225l Franse eiken vaten. Er worden enkel autochtone gisten gebruikt. De toevoeging van sulfieten voor het bottelen is minimaal.
Proefanalyse
Kersenrode medium intense kleur. Eerder donker fruit in de neus zoals pruimen en bramen, kruidige toets type zwarte peper. In de mond eerder een fijne stijl, verrassend zacht van tannine met een rijpe zuren. Een kleine toets vulkanische mineraliteit in de finish.
Bewaarpotentieel
3-5 jaar
Serveren
16°C