Omschrijving
Viñátigo maakt mono-cépagewijnen van autochtone druivensoorten die wat van de scène verdwenen zijn. ‘Pie franco’ op vulkanische ondergronden. Deze Ancestral werd gemaakt 'à l'ancienne' en is dan ook een wijn voor de freaks ...
Gual van Finca San Juan Degollado en Finca Mazapé. Ongeënte wijnstokken. Gual was de eerste van de bijna uitgestorven inheemse variëteiten van de Canarische Eilanden die Juan Jesus recupereerde. Finca San Juan Degollado ligt vlakbij Garachico, op 160 meter boven zeeniveau. Finca Mazapé ligt op een klif met uitzicht op de zee op 150 meter in San Juan de la Rambla. Beide percelen liggen in het noordwesten van Tenerife. Vulkanische jonge gronden, met een goede drainage en zeer rijk aan mineralen. De bodem van San Juan Degollado komt van erosie van de kustklif van La Culata, grenzend aan het plot. Door het bergachtige terrein is de wijngaard onderverdeeld in honderdjarige terrassen, dit vermijdt ook de aardverschuiving van vruchtbare gronden.
Vinificatie
Manuele oogst midden augustus. De druiven worden vervoerd naar de wijnmakerij in kratten van 18 kg.
Vergisting met de schil en een maceratie van drie weken. Natuurlijk klaren door zijn eigen droesem terwijl de wijn in betonnen eivormige tanks rijpt. Er wordt gewerkt met een minimum aan interventie en toevoeging van sulfiet. De resultaat is een orange wine, maar met minder tannine dan de meesten en verrassend qua aromatische expressie.
Proefanalyse
Freaky wijn uit Tenerife. Niet voor iedereen ! In de neus vooral vegetale toetsen met op de achtergrond bloemen en wit pitfruit. Vooral het terroir speelt een grote rol. Stevige lengte met toch finesse.
Bewaarpotentieel
5 jaar.
Serveren
Schenken in een breed bourgogneglas. Karafferen net voor het serveren komt de wijn ten goede. Schenktemperatuur 13°C.