Omschrijving
Viñátigo maakt mono-cépagewijnen van autochtone druivensoorten die wat van de scène verdwenen zijn. ‘Pie franco’ op vulkanische ondergronden. Deze Ancestral werd gemaakt 'à l'ancienne' en is dan ook een wijn voor de freaks ... De Tintilla komt van Finca Laderas de Teno en de Baboso Negro van Finca Juandana. Ongeënte wijnstokken.
TINTILLA:
Het perceel Laderas de Teno ligt in het noordwesten van Tenerife op 800 meter boven zeeniveau. Gelegen in de El Palmar-vallei, binnen het Teno natuurreservaat, de wijngaard bestaat uit 33 terrassen, beginnend aan de voet van een vulkaan in het midden van de vallei. Geologisch gezien is het een van de oudste delen van het eiland, resultaat van de eerste vulkaanuitbarstingen. Deze kleigrond is een evolutie van de afbraak en erosie van het Teno-massief.
BABOSO NEGRO:
Finca Juandana ligt in La Guancha, in het noordwesten van Tenerife. De wijngaard ligt naast onze wijnmakerij, op 400 meter. Dit perceel van vulkanische oorsprong, is één van de jongste bodems van het eiland en dus heel zanderig.
Vinificatie
Manuele oogst eind september (Baboso) en eind oktober/begin november (Tintilla). De druiven worden
vervoerd naar de wijnmakerij in kratten van 18 kg. Alle druiven krijgen een koele maceratie voor de vergisting en daarna vergist elke variëteit afzonderlijk
in een open houten vat van 1.500L met rist. Er wordt een lichte pigeage toegepast om de schillen en steeltjes vochtig te houden. Er wordt gewerkt met een minimum aan interventie en toevoeging van sulfiet.
Na de vergisting rijpen de 2 variëteiten samen in een foeder gedurende 1 jaar.
Proefanalyse
Freaky wijn uit Tenerife. Niet voor iedereen ! In de neus zeer elegant rood fruit, kersen, kruidigheid. Vooral het terroir speelt een grote rol. Stevige lengte met toch finesse.
Bewaarpotentieel
8 jaar.
Serveren
Schenken in een breed bourgogneglas. Karafferen net voor het serveren komt de wijn ten goede. Schenktemperatuur 15°C.