Omschrijving
Jesús Méndez wil met zijn Viñátigo-project autochtone Canarische cépages die bijna uitgestorven zijn terug een gezicht geven. Al zijn wijnen worden in zeer beperkte volumes gevinifieerd. ‘Pie franco’ op vulkanische ondergronden. Mix van ongeënte inheemse witte variëteiten uit de Canarische eilanden.
De geselecteerde variëteiten en de verhoudingen variëren van jaar tot jaar afhankelijk van de oogst. De meest voorkomende druiven zijn Gual, Marmajuelo, Vijariego Blanco, Malvasía Aromática en Verdello.
Jonge en oude vulkanische bodems, met goede drainage en zeer rijk aan mineralen. Sommige percelen hebben bodems uit jongere vulkaanuitbarstingen en zijn meer zanderig. Anderen zijn geërodeerde oude massieven. De wijnstokken groeien vanop zeeniveau tot 1000 meter hoogte. Totale productie van deze blend van 4 witte druiven is +- 4000 flessen.
Vinificatie
Manuele oogst. De druiven worden vervoerd naar de wijnmakerij in kratten van 18 kg.
Elke variëteit wordt afzonderlijk gevinifieerd, het meeste vergist in inox en betonnen ei. Vijariego Blanco vergist in Franse eikenhouten vaten en krijgt daarna een élevage op de fijne droesem met bâtonnage van vier en zes maanden. Er wordt gewerkt met een minimum aan interventie en toevoeging van sulfiet.
Proefanalyse
Mooi fonkelend diepgeel van kleur. Uitbundige aroma’s waar we als eerste aanknopingspunt de nootachtige en roosterige toets van de nieuwe eik waarnemen. Hieronder schuilt meer fraîcheur, citrus en mineralen. Een neus die alsmaar in beweging is, openbloeit en in crescendo gaat. We krijgen in de mond het patroon wat visueel en olfactief gepresenteerd werd. Een witte Spaanse wijn die naast zijn romige, mollige en vette aanzet een uppercut geeft van een fris, rijp en ingebonden zuur. Hierdoor verhoogt de smaaksensatie en de kwaliteitsstructuur van deze mooie en verrassende witte Spaanse wijn uit Tenerife.
Bewaarpotentieel
5 jaar.
Serveren
Schenken in een breed bourgogneglas. Karafferen net voor het serveren komt de wijn ten goede. Schenktemperatuur 13°C.