Omschrijving
Jesús Méndez wil met zijn Viñátigo-project autochtone Canarische cépages die bijna uitgestorven zijn terug een gezicht geven. Al zijn wijnen worden in zeer beperkte volumes gevinifieerd. 100% Gual van Finca San Juan Degollado en Finca Mazapé. Ongeënte wijnstokken. Gual was de eerste van de bijna uitgestorven inheemse variëteiten van de Canarische Eilanden die Juan Jesus recupereerde. Aangeplant in Finca San Juan Degollado op 160 meter boven zeeniveau in Garachico. Finca Mazapé ligt op een klif met uitzicht op de zee op 150 meter in San Juan de la Rambla. Beide percelen liggen in het noordwesten van Tenerife.
Vinificatie
Manuele oogst midden augustus. De druiven worden vervoerd naar de wijnmakerij in kratten van 18 kg.
Vergisting voor 50% in inox en de andere 50% in betonnen ei. Rijping van een paar maanden op de fijne droesem. Enkel autochtone gisten, minimum aan sulfiet.
Proefanalyse
Bleekgeel in zijn jeugdjaren. Rijpe witte pitvruchten in de geur, ananas, meloen, bloemig en een zonnig zoetje. In de smaak zet deze wijn droger aan met een speels zuurtje. Het midden is vol en vettig. In de retro zijn de aroma’s nog iets meer uitgesproken. Discreet vulkanische mineraligheid in de finale.
Bewaarpotentieel
4 jaar.
Serveren
12°C in een groot glas zodat de wijn wat kan verluchten.