Omschrijving
Viñátigo maakt mono-cépagewijnen van autochtone druivensoorten die wat van de scène verdwenen zijn. ‘Pie franco’ aangeplant op vulkanische ondergronden. Vijariego Blanco is de druivensoort met de hoogste aciditeit van de Canarische eilanden. Het heeft ook een zeer goed aanpassingsvermogen in
diverse omgevingen. De percelen liggen in de dorpen San Juan de la Rambla, La Guancha en Icod de los Vinos, in het noordwesten
van Tenerife. Vanwege het goede aanpassingsvermogen aan verschillende omgevingen, ligt de aanplant tussen 200 en 1000m.
Jonge vulkanische bodems, voornamelijk zanderig. Totale productie van slechts +- 3000 flessen.
Vinificatie
Gisting op eikenhouten vaten (1 à 3j oud) van Allier 'sur lies' met een bâtonnage gedurende 6 maanden.
Enkel autochtone gisten. Daarna nog enkele maanden op inox cuves voor de botteling.
Proefanalyse
Mooi fonkelend diepgeel van kleur. Uitbundige aroma’s waar we als eerste aanknopingspunt de nootachtige en roosterige toets van de nieuwe eik waarnemen. Hieronder schuilt meer fraîcheur, citrus en mineralen. Een neus die alsmaar in beweging is, openbloeit en in crescendo gaat. We krijgen in de smaak het patroon dat visueel en olfactief gepresenteerd werd. Een witte Spaanse wijn die naast zijn romige, mollige en vette aanzet een uppercut geeft van een fris, rijp en ingebonden zuur. Hierdoor verhoogt de smaaksensatie en kwaliteitsstructuur van deze mooie en verrassende witte Spaanse wijn uit Tenerife.
Bewaarpotentieel
5 jaar.
Serveren
Schenken in een breed bourgogneglas. Karafferen net voor het serveren komt de wijn ten goede. Schenktemperatuur 13°C.