Omschrijving
Raúl Pérez weet als geen ander de balans tussen finesse en kracht te vinden. Deze cuvee is misschien wel de meest elegante van alle rode Ultreia-wijnen.
Vinificatie
In alle wijnen die Raúl maakt, werkt hij met zo weinig mogelijk interventie. Voor de rode worden volledige trossen gebruikt en gevinifieerd in oude vaten. Er wordt niets toegevoegd noch gecorrigeerd. De wijn krijgt hierna een élevage, opnieuw in oude vaten en bovendien onder flor (de vaten worden dus niet bijgevuld). Deze flor geeft de wijn een natuurlijke bescherming tegen oxidatie tijdens de élevage en vermijdt het toevoegen van sulfiet. Deze flor is van nature aanwezig in de Ultreia-kelders en Raúl maakt er zowel gebruik van voor zijn witte als zijn rode wijnen!
Proefanalyse
De druiven komen van een hoger gelegen stuk in de wijngaard Rapolao, en dat proeven we in deze haast Bourgondische stijl van Mencia. Klein rood en zwart fruit geven de indruk van een koeler klimaat, samen met de typische groene kruidigheid van Mencia. Er is ook een rokerige toets, die doet denken aan vuursteen. In de mond vinden we een heel sappige doch serieuze wijn, met een jonge tanninestructuur die noorderlijker aanvoelt dan we gewend zijn van wijnen van het Spaanse vasteland. Het minerale komt ook in de mond terug, met een bijzonder fris en elegant einde. Zo jeugdig nog, maar met reeds enorm veel drinkplezier!
Bewaarpotentieel
10-15 jaar.
Serveren
16-18 °C.