Omschrijving
De nieuwe cultwijn van Ribera del Duero. 100% Tempranillo, gemaakt door Xavier Ausás, oenoloog en technisch directeur van Vega Sicilia tussen 1988 en 2015.
Vinificatie
De Tempranillo krijgt een gisting deels op cuve inox en cuve beton met autochtone gistcellen. Elevage verloopt verder op barrique en voor 50% op 500 liter vaten. In totaal een maximum van 40% aan nieuwe houten vaten met een rijpingsperiode van 16 maanden.
Proefanalyse
Een Tempranillo die geen copie is van bestaande wijnen maar zich beweegt tussen diepgang van oudere wijnstokken met verantwoorde rijpheid en ingetogen vatrijping met pakken fruittannine. Misschien is het eenvoudiger hem in een driehoeksverhouding te plaatsen van smaakstijl. Flor de Pingus met ietwat meer densiteit dan de PSI en een geut van Alion.
Bewaarpotentieel
Te drinken vanaf: 2025
Op zijn top: 2030-2033
Te drinken tot: 2040
Serveren
Karafferen en schenken in een groot Bordeaux glas