Omschrijving
Uitzonderlijke wijn in alle betekenissen. Geen enkel ander domein maakt iets gelijkaardig! Een vendange tardive van Pedro Ximénez met slechts 12,5° alcohol.
Vinificatie
De druiven rijpen verder op de wijnstok, tot meer dan 3 weken na de normale oogst, tot ze overrijp zijn. Er wordt ongeveer 500 liter sap bekomen van elke ton geplukte druiven. Door de temperatuur naar beneden te halen tijdens de gisting wordt er 20 tot 25 gram restzoet overgehouden. Er worden geen sulfieten toegevoegd. Daarna vindt een rijping plaats van 4 maanden op Amerikaanse ‘botas’ die daarvoor voor de Oloroso's werden gebruikt. De wijn gaat op het vat met zijn gistcellen (sur lies) en ondergaat een zachte bâtonnage.
Proefanalyse
Goudgeel van kleur. Aroma's van Chenin, honingtoets, zoete tot overrijpe cavaillon, indruk van Botrytis. Smaaksensatie gaat ook in die richting: fruitig, mollig in aanzet, droog midden met een roosterig accent. Aangenaam bittertje, drogere finale. Inzetbaar van aperitief tot dessert!
Bewaarpotentieel
5 à 6 jaar.
Serveren
Fris serveren.