Pruno uit Ribera del Duero
Spanjes “Best buy last 10 years” volgens R. Parker
We kwamen Pedro Cuadrado tegen op een tasting van een wijnhandelaar in Barcelona.
Pedro was toen al bijna 70, en was na zijn pensioen (zijn familie had een textielfabriek in Valladolid) vertrokken naar het familiedomein in Ribera del Duero. We besloten met hem in zee te gaan en zijn wijn te verdelen in België.
Het totale domein besloeg iets meer dan 100 ha en lag pal naast Vega Sicilia en tegen de Duero. Vandaag is er 64 ha wijngaard, maar in de tijd van Pedro was er nauwelijks 30 ha aanplant, waarvan in hoofdzaak Tempranillo of Tinto Fino en een klein deel Merlot en Cabernet Sauvignon (deze laatste vooral tegen de rivier gelegen).
De link met Peter Sisseck
Pedro was bezeten van zijn percelen en ondergrond. Hij maakte één wijn, de Finca Villacreces. En dat was in heel beperkte kwantiteiten van nauwelijks 10.000 flessen. De rest van zijn wijngaarden verhuurde hij aan een oude bekende van ons: Peter Sisseck. Toen Peter in Ribera del Duero aankwam, zocht hij een kleine bodega met installaties om zijn eigen wijn te kunnen maken. Hij kwam bij Pedro terecht via de plaatselijke pastoor van Quintanilla de Onésimo. De eerste millésimes Pingus werden hier gemaakt, in de cementen cuves van Finca Villacreces! De wijngaarden aan de ingang van het domein werden door Sisseck gebruikt om zijn 2e wijn, de Flor de Pingus, te maken. En zo startte Sisseck zijn project op goede grond!