Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën























Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven




























































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Ribeira Sacra is een regio die altijd tot mijn verbeelding heeft gesproken. Ik was er ooit door gereden toen ik nog Erasmusstudent was in Barcelona, in 1992. We reden de Camino a Santiago met mijn ouders. De regio was toen nog volledig onbekend en de wijnen die er gemaakt werden, waren niet echt fantastisch en dat is nog een eufemisme. Maar de steile hellingen en indrukwekkende wijngaarden spraken wel tot mijn verbeelding. Het kon niet anders of hier moest ooit topwijn vandaan komen ! Maar 1992 was nog een beetje vroeg… 

Algueira

De pionier van de regio was Fernando Gonzalez met zijn domein Algueira. In 1996 begon hij, als ex-bankier, oude wijngaarden te herstellen en te recupereren, nieuwe aanplant te voorzien en stilaan wijn te verbouwen. Dit alles met de hulp van Raul Pérez, onze duivel-doet-al van de Atlantische wijnen. Raúl Pérez leerde hem zijn filosofie van het wijnmaken : respect voor de identiteit en de wijn maken in de wijngaard. Dit waren Atlantische wijnen; hier moest geen copie gemaakt worden van de stevige krachtpatsers uit Ribera del Duero of Rioja. De start was heel moeilijk, aangezien er nog jaren investeringen nodig waren. Intussen heeft Fernando meer dan 16 ha hellingen, met meer dan 40 verschillende perceeltjes. Het wijn verbouwen zelf wordt hier inderdaad ‘viticultura heroica’ genoemd of “heroïsche wijnbouw”, aangezien het een ongelooflijke tour de force is om nog maar te beginnen met het werk in de wijngaard. 

Nu, bijna 25 jaar later, is Ribeira Sacra een begrip in het Spaanse wijnlandschap. Nog steeds geen wijnen naar ieders meug, maar wel voor de liefhebber van finesse, Atlantische zuren en Bourgondische elegantie. Dit zijn voor ons de wijnen waar Spanje echt het verschil laat zien, en vooral, dat het meer is dan de Mediterrane Costa’s.

De hoofddruif is hier de Mencía, die we ook zo goed kennen uit de Bierzo-streek, waar ook Raul Pérez de pionier van de Mencía was. Daarnaast hebben we echter nog heel wat andere interessante druivensoorten, die bij Algueira ook een plaats krijgen tussen de top Mencías. We hebben Merenzao, Caíño, Sousón, Brancellao… Van al deze druivensoorten, worden er bij Algueira fantastische wijnen gemaakt. Telkens met hun eigen identiteit.

Zijn belangrijkste wijngaard is "Caballocovo", een van Ribeira Sacra's meest impressionante wijngaarden. Hoofdzakelijk pizarra of leisteen. Het nam 20 jaar in beslag om de 4 ha van deze steile wijngaard in orde te krijgen. De Mencía en Merenzao op zuiderhellingen, de Brancellao en Souson op noorderhellingen. Naast leisteen, heel wat granieten ondergrond. Mineraliteit is steeds de belangrijkste eigenschap in de wijnen van Algueira. Al de wijngaarden en hellingen liggen langs de rivier de “Sil”. Hier wordt klassiek gevinifieerd. De wijn wordt "in de wijngaard" gemaakt. Weinig technische snufjes dus. De druiven worden in zijn geheel in houten vaten gedaan en daarna getrapt met de voeten. Er is dus geen temperatuurcontrole en alles gebeurt op een natuurlijke manier. De wijnen en wijngaarden zijn vanzelfsprekend volledig biologisch. De lagering gebeurt op eikenvaten, maar nooit nieuw, zodat subtiel fruit en mineralen steed de bovenhand halen. Ook hier zeer duidelijk de invloed van Raúl Pérez.

Castro Candaz

Dit is het speeltje van Raul Pérez en Rodri Méndez. Ze werkten al samen in Rias Baixas, waar Rodri de hulp van Raul had ingeroepen om zijn topwijnen van Albariño te maken en vooral zijn rode Goliardo’s. Ze beslisten samen om in Ribeira Sacra een aantal fantastische wijngaarden aan te kopen in een regio waar tot dan toe bijna geen wijngaarden te vinden waren : Chantada, het uiterste noorden van Ribeira Sacra en nog ’s een heel andere omgeving dan die van de vallei van de Sil. Hier is de ondergrond vooral graniet en moet er later geoogst worden dan in andere gebieden. Het risico is dan ook hoger. Bedoeling is om de meest Bourgondische wijnen van Spanje te maken met alcoholgehaltes die nooit hoger gaan dan 13°. 

Ook hier is Mencia de belangrijkste druif, maar in de oude wijngaarden staan er vaak ook andere druivensoorten op de hoeken of tussen de wijngaarden. In dit geval is dat hoofdzakelijk Alicante Bouchet en Bastardo. Sinds 2018 hebben ze ook wijngaarden Godello aangekocht in de Bibei-vallei, tegen Valdeorras. Hier wordt de “La vertical” gemaakt, een klassieke witte wijn van  Godello, die nog wel wat tijd nodig heeft om te evolueren. 

Hieronder een overzicht van de wijnen van Algueira en Castro Candaz. Telkens met de commentaren van Luis Gutiérrez voor Robert Parker.

Voor de liefhebbers : aarzel niet, want de aantallen van deze wijnen zijn steeds beperkt !

 Algueira Mencia 2018 à 14.86
100% Mencia
Mooie basis Mencia die u een idee geeft van de stijl. Nog wat streng en zeker met potentieel voor de komende 5 jaar.

Algueira, Carravel 2016 à 31.12
100% Mencia

91/100 I find the pure Mencía 2016 Carravel to be quite creamy and spicy, with a luxurious personality and glossy tannins that take me away from the steep slopes of Ribeira Sacra. It's attractive, polished and balsamic, with a soft texture and round tannins, integrated acidity and a tender finish. 2016 was a very challenging vintage in the zone, and they lost around 80% of the grapes to hail. They produced this wine with the Mencía they were able to save that year.

Algueira, Fincas 2015 à 39.78
50% Sousón, 50% Caíño

91/100 The 2015 Fincas is a 50/50 blend of Caíño and Sousón that managed to keep its alcohol level at 13%, and it also has good acidity, which is quite remarkable for a warm vintage. When I previously tasted this vintage, I found it quite oaky. This time, I found it less oaky, but it's still smoky, spicy and creamy—and I guess it always will be. There are notes of shoe polish and earth, which give it a rustic profile.

Algueira, Pizarra 2015 à 41.96
100% Mencia, voor ons de beste Mencia uit de reeks

91/100 The current vintage of the Mencía grown on slate soils is the 2015 Pizarra, the year when they believe the vines—30 years old by then—expressed the soils where they are planted, on steep slopes. 2015 was a warm year, and they had to harvest quite early to avoid over-ripeness. Even though it is made with grapes from Ribeira Sacra, this has to be sold without appellation of origin because it fermented in 2,000-liter oak vats, which apparently is not allowed by the DO's rules. It matured in 225- and 600-liter French oak barrels for 30 months. It's a ripe and generously oaked Mencía with a more mainstream/international profile because of the oak aromas and flavors. It has the perfume and floral character that Mencía can sometimes have, but it is somewhat blurred by the use of wood. The palate is medium-bodied and reveals some dusty tannins.

Algueira, Serradelo 2015 à 41.96
100% Brancellao

 93/100 The old Brancellao (also known as Albarello in other parts of Galicia) bottling has been renamed and is now the 2015 Serradelo. It's a pale, fragrant and aromatic light red with an earthy, somewhat rustic touch reminiscent of leather and licorice and a core of wild red berries and herbs that make it quite complex and attractive. The palate shows some earthiness and a faint animal-like twist that I've also seen in other vintages. It has a strong personality, perhaps not for everybody.

Algueira, Risco 2017 à 41.96
100% Merenzao
De meest fijne en meest lichte van al de wijnen. 2017 is nog niet gescoord. Hieronder de bespreking van 2015. 2017 is wat verfijnder dan 2015.

 93/100 Like the Brancellao varietal bottling, the Merenzao varietal bottling has also been renamed and is now the 2015 Risco. Merenzao is the same grape variety as Trousseau and is also is found under different names in Galicia (Bastardo, Maria Ordoña). In addition to the varietal characteristics of a light and fragrant red, it also has a creamy touch with a hint of sweet spices, perhaps from its 13 months in oak. 2015 was a warm and ripe year, and this has notes of red cherries that achieved good ripeness; it's a little more Mediterranean than other years. The palate is juicy, with clout but keeping its freshness, with fine tannins, quite drinkable and pleasant.

Castro Candaz

 

Castro Candaz, La Vertical 2018 à 27.23 €

92/100The white 2018 La Vertical was produced with Godello. This is only the second vintage since the initial 2013, as they couldn't get any Godello grapes anymore; but in 2018, they rented a property that has around a half-hectare of Godello, so they could resume producing the wine again. This is from Quiroga-Bibei (the 2013 was from Chantada), and it fermented and matured in 225- and 500-liter oak barrels. It has a varietal nose with aromas of pollen and yellow fruit, quite focused. They harvested the grapes early to keep the good acidity in the zone. The oak is still there (they had some new barrels) but does not overwhelm. It has the typical bitterness of Godello and a salty twist. It's fresh and easy to drink. 1,500 bottles produced. It was bottled in March 2020.

Castro Candaz joven 2019  à 14.22 €
100% Mencia (nog niet gescoord)

Castro Candaz, Finca el Curvado 2018 à 19.30
Mencia, Tintorera, Bastardo, Absolute topper prijs/kwaliteit !

 93+/100 The 2018 Finca El Curvado comes from five small plots of a single vineyard, the same vineyard that has been used since the initial 2013 vintage. It's planted on granite and slate soils in the Chantada subzone of Ribeira Sacra. The slopes are planted with mixed varieties, old plants, mostly Mencía with some Garnacha Tintorera, Bastardo and even some whites. It fermented with full clusters in oak vats, with a longer maceration than previous vintages (three months) and aged in 500-liter oak barrels and a 1,500-liter oak foudre. The nose is expressive, floral, open and very clean, with some cereal-like notes. It's an elegant expression of Ribeira Sacra, with great freshness in a cool and rainy vintage that presented challenges but could deliver very fine wines. The palate is vibrant, with some marked violet notes, very fine tannins and a long, tasty finish with the sapidity of the granite. A textbook elegant Ribeira Sacra. 8,000 bottles produced. This was bottled in April 2020, a couple of weeks before I tasted it, yet the wine was not dizzy at all.

Castro Candaz is the Ribeira Sacra-based project of Rodrigo Méndez from Forjas del Salnés and Raúl Pérez from Bierzo. In 2018, a great vintage, they were able to produce all four of the different wines that they have produced intermittently over the years.

Castro Candaz, A Boca do Demo 2018 à 33.28
Mencia. Voor the long run !

93/100 The 2018 A Boca do Demo has a dark ruby color and subtle nose that is slightly closed and darker, with sweet dark berries, spices, an earthy (slate?) touch and hints of fountain pen ink and leather. It was produced with grapes from 70-year-old Mencía vines on a single plot with slate and granite soils. It fermented with full clusters in a 1,500-liter oak vat and 500-liter barrels, where the wine was kept with the skins for three to five months, and the wine was kept there after pressing until bottling. This is more like a Northern Rhône Syrah in character, a bit meaty and darker than other years. 2,500 bottles produced. It was bottled in April 2020.

Algueira Mencía
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 14,86
€ 12,28 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Carravel
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 31,12
€ 25,72 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Fincas
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 39,78
€ 32,88 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Pizarra
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 41,96
€ 34,68 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Serradelo
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 41,96
€ 34,68 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Risco (Merenzao)
Galicia
Algueira
D.O. Ribeira Sacra
€ 41,96
€ 34,68 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
La Vertical
Galicia
Castro Candaz
D.O. Ribeira Sacra
€ 27,23
€ 22,50 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Castro Candaz Joven
Galicia
Castro Candaz
D.O. Ribeira Sacra
€ 14,22
€ 11,75 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
Finca el Curvado
Galicia
Castro Candaz
D.O. Ribeira Sacra
€ 19,30
€ 15,95 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche
A Boca do Demo
Galicia
Castro Candaz
D.O. Ribeira Sacra
€ 33,28
€ 27,50 excl. BTW
Voeg toe aan mandje Detailfiche

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.