Scroll To Top
Even geduld.

Ik ben aan het laden.

Categorieën
OK
Selecteer één of meerdere categorieën






















Selecteer één of meerdere categorieën
OK
Appellaties
OK
Selecteer één of meerdere appellaties





























































Selecteer één of meerdere appellaties
OK
Smaakprofielen
OK
Selecteer één of meerdere Smaakprofielen

Rode wijn



Witte wijn



Restzoete wijn



Rosé wijn


Selecteer één of meerdere Smaakprofielen
OK
Domeinen
OK
Selecteer één of meerdere domeinen






















































































































Selecteer één of meerdere domeinen
OK
Druiven
OK
Selecteer één of meerdere druiven
































































































































































































Selecteer één of meerdere druiven
OK
Gerechten
OK
Selecteer één of meerdere gerechten

Vis




Schaal- en schelpdieren









Vlees









Dessert










Aperitief


Bereiding








Selecteer één of meerdere gerechten
OK
Prijsklasse
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK
Bepaal uw prijsklasse:
OK

Xavier Ausàs

Misschien doet de bovenvermelde naam nog geen belletje rinkelen. Een Catalaan geboren in Figueras bij Girona in 1968. Zijn verdere wijncarrière speelde zich af in Ribera del Duero waar hij in 1988 de taak als oenoloog van Vega Sicilia op zich nam voor de volgende 25 j, eerst 10 jaar onder de hoede van Mariano Garcia en vanaf 1998 als technisch directeur.

Xavier is dus de opvolger van de bekende Mariano Garcia. De vinificatie van al de wijnprojecten in Spanje van de groep Vega Sicilia
behoorden tot de verantwoordelijkheid van Xavier. In 2015 besloten beide partijen uit elkaar te gaan nadat Xavier met zijn eigen project
startende was.

Door de jarenlange ervaring in de streek met Tempranillo wist Ausàs als geen ander waar kwaliteit te vinden was.

De basis? Oude wijnstokken, een topterroir met goeie expositie en de juiste hoogteligging. Ausàs heeft natuurlijk een zeer goede
relatie met heel wat wijnbouwers die dit type van wijngaarden in eigendom hebben. Deze optelsom vormt de basis van zijn eigen wijn.
Tempranillo 100% met een leeftijd van minstens 40 j afkomstig van hoog gelegen percelen, om en bij de 900 m, met een verscheidenheid
van ondergronden zoals kalk, klei, kalksteen.

Xavier is ook de oenoloog geweest die de wijnen van Vega Sicilia tot een hoger niveau heeft weten te tillen zonder te toucheren aan hun stijl.
Als je met hem sprak, wist hij steeds te vertellen dat de verschillende wijngaarden onderling grote verschillen vertonen
qua rijpheid, polyfenolen, suikers... Dit inspireerde hem tot plotvinificatie wat een grote succesformule werd voor hem.
Deze techniek past hij vandaag ook toe in de andere wijnhuizen waar hij als consulent optreedt. (o.a. voor Anima Negra in Mallorca)
2016 werd de eerste botteling van zijn wijn “Ausàs Interpretación”. Zijn kleine bodega is gelegen in Quintanillo de Onésimo waar hij jaarlijks
een productie heeft van een goeie 24000 flessen.

De Tempranillo krijgt een gisting deels op cuve inox en cuve beton met autochtone gistcellen. De élevage verloopt verder deels op barrique en
voor 50% op 500 liter vaten. In totaal een maximum van 40% aan nieuwe houten vaten met een rijpingsperiode van 16 maanden.
Zeer benieuwd waren wij toen we de eerste proeffles openden. Welke taal zou deze Tempranillo spreken? Gemaakt door een Catalaan die de
verschillende trends van wijnmaken heeft mogen meemaken in Ribera del Duero. Ik kan je verzekeren dat we een Tempranillo in het glas krijgen
die geen copy is van bestaande wijnen maar zich beweegt tussen diepgang van oudere wijnstokken met verantwoorde rijpheid en ingetogen
vatrijping met pakken fruittannine. Misschien is het voor jullie eenvoudiger als ik hem in een driehoeksverhouding plaats van smaakstijl.
En dan verwijs ik naar een Flor de Pingus met ietwat meer densiteit PSI en een geut van Alion.

De vraag is Europees zeer groot en wij hebben van de jaargang 2018 slechts 600 fl kunnen bemachtigen die binnenkort misschien onderweg
zijn naar jullie kelders!

*Let op: door de beperkte hoeveelheid, worden er maximum 12 flessen per klant verkocht. Gelieve hier rekening te houden.

Winkelmandje

Het product is maal toegevoegd aan je winkelmandje.
Verder winkelen Winkelmandje

Winkelmandje

Uw perfecte wijn vinden?

Geef ons 30 seconden van uw tijd en wij helpen u graag.

Ja, help mij mijn ideale wijn te vinden Nee dank u, ik wil graag zelf zoeken
Sluiten

Opgelet!

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfgedrag te verbeteren.
Bepaalde functionaliteiten zijn afhankelijk van deze cookies.
Indien u meer informatie wilt over onze cookie policy kan dat door deze pagina te raadplegen.