Omschrijving
Jesús Méndez wil met zijn Viñátigo-project autochtone Canarische cépages die bijna uitgestorven zijn terug een gezicht geven. Al zijn wijnen worden in zeer beperkte volumes gevinifieerd. ‘Pie franco’ op vulkanische ondergronden. Mix van ongeënte inheemse witte variëteiten uit de Canarische eilanden.
De geselecteerde variëteiten en de verhoudingen variëren van jaar tot jaar afhankelijk van de oogst. De Listan Blanco druiven komen van ongeënte wijnstokken van meer dan 100 jaar oud. Geteeld tussen 500 en 900 meter boven zeeniveau, in het noordwesten van Tenerife. Jonge vulkanische bodems, met goede afwatering en zeer rijk aan mineralen.
Vinificatie
Manuele oogst van half september tot eind oktober. De druiven worden in kratten van 18 kg naar de wijnmakerij gebracht.
De druiven worden een nacht gekoeld tussen -5ºC tot 0ºC, om oxidatie te vermijden. Fermentatie gebeurt in inox met autochtone gisten. De toevoeging van sulfieten voor het bottelen is minimaal.
Proefanalyse
In het glas vinden we een wijn met een lichte kleur en groene schijn. Heel frisse neus, citrus, wit fruit en puntje venkel. Ook in de mond heel fris met een puntje mineraliteit. Zomers glas.
Bewaarpotentieel
2-3 jaar
Serveren
8-10°C